Zkusme bejt stateční

Slova pana Jiřího Suchého, která tam pronesl, jsou jakousi kvintesencí shromáždění lidí na Václavském náměstí dne 30.10.2022 odpoledne.

Bylo nám dobře. Komunisté šli tam, kam dějinně patří, dokonce už ani neotravují svou přítomností v Parlamentu České republiky. Z hraničních oblastí zmizely dráty a ostrostřelci, takže není problém si zajet do Vídně na sachr a kafe nebo se potulovat jen tak po hranicích s Bavorskem a sbírat třeba houby nebo ostružiny.

V obchodech je k dostání zboží, o němž se nám před cca 33 lety ani nesnilo, máme stejné iPhony jako lidé v USA nebo Británii, stejně jako značky auta a třeba i hotely na plážích kdesi v Itálii či v Dominikánské republice.

Naše vesnice a města jsou krásně opravené, plné občanské vybavenosti, vlídných kaváren a dobrých restaurací. V knihkupectví najde každý to, co mu vyhovuje a co chce číst, stejně je to i s hudbou a třeba i svobodou projevu, kdy nikdo nikoho za názor nešikanuje.

Zvykli jsme si a je to dobře. A teď se cosi zadrhává. Bude nám hůře než před rokem. Za teplo a světlo zaplatíme více než loni a to podstatně. Budeme se muset uskrovnit a možná nenakupovat toho tolik, třeba jen přesně to, co dokážeme sníst. Možná si budeme muset odříct dovolenou příští rok a zůstat doma.

A proto možná ta slova pana Suchého: „Buďme stateční“. Ono nás to bude asi všechny trochu bolet, ale určitě méně než ty, na které každou noc padají necílené bomby, kteří nemají plyn ani elektřinu, aby si ohřáli jídlo anebo se vysprchovali po celodenní šichtě. Ty, kteří místo domů mají jen hromadu sutin, ty, kteří už se nikdy nepotkají s těmi, které milovali a kteří byli součástí jejich životů.

Opravdu je to tak těžké, být statečný v České republice?

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

35 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Flaška
1 rok před

Začnu nové vlákno, protože diskuse je už poněkud nepřehledná. A rovnou píšu, že je to na adresu Viktora Šedivého. Upřímně řečeno, právě lidé poněkud zastydlého rozumu užívají pojmy jako svazáci, zastydlá EU a podobně. A Vy k nim rozhodně patříte. EU se začala vážně zabývat klimatickou katastrofou. A doufejme, že se to i povede. I já se domnívám, že energetická politika by měla vypadat jinak (rozhodně víc jádra), ale směr je správný. Pokud by to toho nehodili rusáci vidle, tak to mohlo jít dál a jednou by z toho mohlo profitovat i Rusko. A teď přirovnání právě pro ty, co… Číst vice »

Viktor Šedivý
Viktor Šedivý
1 rok před

Tak jste mi připsal výroky, kterých jsem se nedopustil a na základě toho mne zařadil mezi ztroskotance a samozvance, kteří narušují budovatelské úsilí a chtějí svést pracující lid EU z nastoupené cesty k bezuhlíkovým zítřkům.
Chápu, že diskuse je sice možná, ale kdo nejde s námi, jde proti nám.

Děkuji za lekci.
Půjdu někam, kde se, když něco vypadá jako kachna, kváká jako kachna a litá jako kachna, lze bez urážení zamýšlet nad tím, jestli to přece jen nebude kachna.

Stanislav Látal
Stanislav Látal
1 rok před

Poslední dobou to trochu připomíná test psychické odolnosti. Zlo testuje, kam až může zajít. Ta posthypnotická sugesce bolševika dokázala už mezi lidmi hodně zla. Nic není samozřejmé a občas nás to donutí i reagovat 🙂.

Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před

Vynikající popis situace, jen mám někdy tak ten pocit, že to všechno považujeme za samozřejmost. A ted máme ze samozřejmostí slevit a to dobrovolně? No tohle.

Filip Vracovsky
Filip Vracovsky
1 rok před

Ahoj, diky…

Viktor Šedivý
Viktor Šedivý
1 rok před

Proč spojujete drahé energie a začínající propad životní úrovně se situací na Ukrajině?
Ukrajinské elektrárny nefungují, protože je ničí Rusové.
Naše nefungují, protože je odstavujeme z ideologických důvodů. Tak, jak jsme si to (včetně toho zchudnutí) odhlasovali loni ve volbách.
Putin jen zkusil využít situaci, asi předpokládal, že zdravého rozumu je v EU tak málo, že se na nic nezmůže.

Viktor Šedivý
Viktor Šedivý
1 rok před

Ale pochopil. Vnucujete myšlenku, že je tu nějaké zvenčí přišlé „zadrhávání“, které musíme vydržet. Ne, my jen sklízíme to, co jsme si zcela dobrovolně vybrali.
Nepotřebujeme se semknout a strpět trochu nepohodlí, potřebujeme najít někoho, kdo bude schopen zastavit zevnitř vycházející agresi proti evropské společnosti.

Viktor Šedivý
Viktor Šedivý
1 rok před

Právě příchodu někoho takového se obávám. Ano, směřujeme někam na základě voleb – bohužel je jisté, že si voliči neuvědomili, jak moc budou muset zaplatit za splnění líbivých hesel. „Budeme předvojem světa v boji proti klimatické změně“ znamená, že si zničíme průmysl a naše životní úroveň dramaticky poklesne. Nedokážu si představit, co úmyslná likvidace automotive sektoru udělá s českou ekonomikou, ale jedním jsem si jist … živné půdy pro příznivce radikálních řešení tu bude dost a dost. Zatím je ještě dost prostoru pro řešení civilizovaná, pokud budeme ale stále předstírat, že za všechno může zlý Putin a nikoli především naše… Číst vice »

Viktor Šedivý
Viktor Šedivý
1 rok před

Nevím, proč se tu hrabete v tom, co spáchal Klaus či Zeman. Vliv jejich minulých skutků na energetickou politiku je mizivý. „Zlý Putin“ není ani v nejmenším míněn humorně. Je to samozřejmě průšvih zcela mimořádných rozměrů. Neměli bychom ale zapomínat, že růst cen energií nastal ještě před ruskou agresí a nebyl omylem ale šlo o žádaný trend v „boji proti CO2“. A bezmocnost vůči ruskému energetickému vydírání není důsledkem nějakých přírodních daností ale Německem prosazené EU energetické politiky. Jedna nedovzdělaná verbež nás tlačí do nesmyslného ničení ekonomiky pod hesly o předvoji v boji s klimatickou změnou … a jaká jiná… Číst vice »

Viktor Šedivý
Viktor Šedivý
1 rok před

Pokud populismem myslíte krásná hesla o tom, jak musíme být „proevropští“ bez ohledu na to, kolik to bude stát, máte pravdu :-/ Nejsme svědky krize české energetiky – jde o krizi evropskou, vyvolanou ideologicky motivovanou výměnou levných a spolehlivých zdrojů za zdroje nespolehlivé a drahé (případně neexistující). Babišovi pak lze vytknout nepochybně fakt, že předložené podepsal a ani se nepokusil vyjednat rozumnou a reálně použitelnou výjimku pro stavbu JE. Samozřejmě, že se na problematice přiživuje i lecjaký obskurní subjekt. Jenže co jiného čekáte, když se budovatelská hesla vzešlá z EK míjejí s realitou snad ještě víc, než hesla z komunistických… Číst vice »

Viktor Šedivy
Viktor Šedivy
1 rok před

Takže EU je nekritizovatelná, její energetická politika, přestože na vlastní oči vidíme, že selhává, nepotřebuje zásadní změnu a vyhnání průmyslu kvůli „boji s CO2“ je jen drobná lapálie, kterou zameteme pod koberec.

Slepá poslušnost se nám vymstí. Fatálně. Tady už opravdu nejde jen o nějakých pár set miliard škod.

Viktor Šedivý
Viktor Šedivý
1 rok před
Reply to  Viktor Šedivy

Vyprázdněnost slov? Pokud jsem tu zaregistroval nějaká vyprázdněná slova, bylo to „musíme být stateční“. Co má jaká statečnost společného s tím, že řada politiků v čele EU prosazovala, prosazuje a do budoucna zcela zřejmě hodlá dál prosazovat takovou energetickou politiku, která nás činí bezmocnými před jakýmkoli agresorem, co má zrovna ruku na nějakém kohoutu … a my se na to stále jen díváme a posloucháme řeči o tom, jak musíme být jednotní, proevropští a pokrokoví. To je trpná slepá poslušnost, ne statečnost. Nemám rád zfanatizovaný dav, hnusí se mi a děsí mne. Pokud ale bude každý, kdo zpochybní ideologické pilíře… Číst vice »

Viktor Šedivy
Viktor Šedivy
1 rok před

Myslím, že třeba v pohledu na Ukrajinu bychom se spolu aspoň v podstatných otázkách shodli. Ale to přeci neznamená, že začnu hned plivat na každého, kdo má názor odlišný. Dokonce i tam, kde bych k tomu plivnutí chuť opravdu měl, snažím se akceptovat, že to někdo vnímá jinak. Jen tak mimochodem, nemáte občas pocit, že „co si myslíš o Ukrajině“ začíná připomínat „co si myslíš o internacionální pomoci států Varšavské smlouvy“? Máváním ukrajinskými vlajkami a rituálním proklínáním Putina ale stále jen hlučně zastíráme fakt, že do fatálního průšvihu jsme se dostali sami a naši závislost na totalitě na východě rozhodně… Číst vice »

Jara Rankova
Jara Rankova
1 rok před

Nejen ze nepochopil, zrejme neovlada zadne cizi jazyky krome toho nutneho pro trolly z Petrohradu/RT – cely svet je na tom stejne, zacalo to Covidem a pokud by to morbidne tluste, oranzove neharasilo s hydroxychloroquine v cervnu 2020 a nejlepsi je na https://preprint.jmir.org/preprint/20044 poprve publikovano 10.5.2020, Pokud stale nekdo z Vas ma pocit, ze se vse v CR udalo jako na Divokem Zapade, museli byste poslouchat denne nekultivovany hlas oranzoveho netvora a pokud ted ma nekdo dojem, ze Putler v cernem pytli znehodnocuje nejaky svatek, zapomeli jste, jak vitali anglicane to tluste oranzove na navsteve – bylo to nafukovaci, obrovske… Číst vice »

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Máte to nějaké pomotané. O „ideologických důvodech“ z pohledu nastávající změny technologií nic nevím (ale dovedu si představit, jak kdysi bylo některým lidem proti srsti – zejména v 19. století – zavádění páry atd.) Zdravý rozum chybí Putinovi a nebojte i na něj už taky brzy dojde.

Viktor Šedivý
Viktor Šedivý
1 rok před

Promiňte, ale tohle snad nemůžete myslet vážně.
Likvidace jaderné energetiky má snad nějaký racionální základ?
Že „boj s CO2“ jde vpřed hlava nehlava bez toho, zda by někdo hodnotil, zda nové technologie (údajný) problém opravdu řeší nebo spíš prohlubují, to je také smutný fakt.


Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Máte to opravdu pomotané. Ona ČR odstavila jaderné elektrárny tak, že nefungují (píšete totiž „naše elektrárny“ – nebo, že by i německé elektrárny byly také vaše?.) Měl byste vědět z pohledu EU toto: https://ec.europa.eu/info/policies/energy_cs A co že jsme si to odhlasovali ve volbách? A co to bylo za volby? Ono když se někdo snaží být na špičce v používání moderních tehnologií, tak připravuje chudobu? A nebo že by tací jako vy nejradši zůstali v minulosti a způsobili nám technologické zaostávání za ostatním světem? O nových technologiích nemá cenu se s vámi asi bavit, protože o nich zřejmě nic nevíte. Zkuste… Číst vice »

Stanislav Látal
Stanislav Látal
1 rok před

Mám na to podobný názor. Jen němci neměli tak rychle rušit atomové elektrárny.
Dnes to už ví a začínají stavět ve velkém přečerpávací elektrárny (jako zdroj energie v době energetických špiček).

Viktor Šedivý
Viktor Šedivý
1 rok před

Už to ví? Bohužel ne.
Protože likvidaci JE pouze krátce pozastavili, trend nezměněn.
A přečerpávačky jsou perfektní pro vykrytí rychlých výkyvů, pro zmíněné špičky – na zálohování OZE jsou ale vcelku k ničemu.

Energetická politika Německa (a v důsledku toho i EU) směřuje stále do stejného temného místa. Funkční řešení se likviduje dřív, než je čím ho nahradit. Dokonce ještě dřív, než existuje představa, čím by se dalo nahradit.

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Ŕekl bych, že do temných míst míří někdo úplně jiný než EU a asi se mu tam i líbí. Jenže ono o něm platí, že když už čert nemůže jinak, tak aspoň zasmrdí. Na internetu můžete najít stovky odkazů na moderní a dnes již i použitelné technologie. Tohle – termojaderná fůze – je ale asi jedna z těch větších karet: https://www.czechsight.cz/ve-francii-se-zacina-stavet-nejvetsi-termonuklearni-fuzni-reaktor-iter/. . Údajně zkušební provoz má začít již koncem příštího roku. Podílejí se na tom i naši odborníci. Na každý pád se jedná o urychlení prací. Německo asi své přístupy poněkud přehodnotí, protože Putin provedl něco, co Rusko dlouhodobě velmi… Číst vice »

Stanislav Látal
Stanislav Látal
1 rok před

Němci proti nám mají tu výhodu, že od atlantiku stále fouká vítr a u nás jen občas a někde. U nás je vítr okrajová záležitost.
Pokud byl v německu levný ruský plyn, tak si němci mohli dovolit utlumovat atom. Jsou prostě s technologiemi dál než u nás. U nás zajde slunce a máme soláry na ozdobu …
Díky socialistickému myšlení dederonů jsou prostě zbrklejší než bývali. Ti z té nesocialistické části německa bývali přemýšlivější a nerozhazovali marky jen tak 🙂. Taky díky dederonům si dlouho mysleli, že rusko je přátelská země, na kterou je spoleh …

Jara Rankova
Jara Rankova
1 rok před

P0 Chernobilu a posleze Fukushime se to „ruseni“ delo globalne. Mate skutecne pocit, ze Evropa je jedina v krizi? Prozivame to stejne v Kanade a jeste hure v USA, diky Trumpovic „MAGA base“ senioru. Po prvnim „lockdown“ v breznu 2020 zacaly padat male restaurace/podniky, pokud se nemohly uzivit rozvazenim objednaneho jidla domu. Mlatili jsme poklicemi, navzajem se podporovali – sousedy, kteri nemohli a vsichni jsme se navzajem respektovali, tak jako v CSSR ty ty dva tydny v srpnu 68. Jenze my jsme tady v Kanade byli stale fajn, dokud nezacal ten nacisticky sociopat svymi vykriky a lzemi, antisemitismus a anti… Číst vice »

Josef Jeřábek
1 rok před

Myslím, že jste vyhmátl přesně tu situaci a tu osobnost která dělá tuhle demonstraci oproti těm předcházející rozdílovou ani že kvůli tomu musejí ty rozdíly nějak zvláště popisovat…

tak snad jen zpívat 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=KMO2TKY-nig&t=2s

Josef Jeřábek
1 rok před

a- pojem genderšvindlíř jsem tu nikdy nepoužil. Ten použil někdo jiný následně a napsal o tom celý článek. Použil jsem pojem „genderšvindl“ a ten jsem alespoň v zásadě vysvětlil jako způsob psaní a vyjadřování jedné dámy která tu mimochodem za Vaše přihlížení evidentně může urážet koho chce kdy chce a jak moc chce. b- že jste nepochopil smysl vložení jedné Suchého písně by ještě celkem šlo. Vy jste toho tady co vidím nepochopil daleko víc. Anebo se tváříte, že nechápete, jak se Vám to prostě hodí. c – dnešní komentáře vaší paní Radomíry už ani komentovat nebudu. d – hodně… Číst vice »

Adéla Vodvářková
Admin
1 rok před

😀 😀 😀 já dávám lajk

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Tu písničku jste si vztáhl na demonstraci, ke které nepatří. Kdyby měl pan Suchý váš názor, tak věřte, že by ji tam zazpíval. Mám obavu, že nad vámi by jen zakroutil nevěřícně hlavou.

Jara Rankova
Jara Rankova
1 rok před

„ Použil jsem pojem „genderšvindl“ a ten jsem alespoň v zásadě vysvětlil jako způsob psaní a vyjadřování jedné dámy která tu mimochodem za Vaše přihlížení evidentně může urážet koho chce kdy chce a jak moc chce. „ Pokud by se autor teto predlouhe vety snazil aspon zjistit, co by to mohlo znamenat, jednodusi se podle wiki ptaji „on ne, on vi“ – podle anglickeho vysvetleni, se jedna o naruseni chodu, kdy se bohatsi lide v urcite komunite premisti do te, ktera doposud cenove odpovidala cenam vyhovujicim komunite, ale pote se zacnou zvedat – „suggesting the diplacement of poor communities by rich outsiders“… Číst vice »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial