Ústup z Chersonu byl pro Rusy naprostou nezbytností

Osvobození ukrajinského města je zcela nepochybně skvělým úspěchem ukrajinské armády, ale je to vyhraná bitva, válka v žádném případě.

Podíváte-li se na níže přiloženou mapu, Cherson v podstatě zůstal kapsou na západním břehu Dněpru a měl s Rusy obsazenými místy spojení pouze přes pontonový most a poškozený Antonivský most, po kterém nemohla přejíždět těžká technika. Centrum Chersonské oblasti sice hájily ruské elitní jednotky, ale bylo zjevné, že jsou v pasti. Ukrajinci by za pomoci západních houfnic, jako je PzH 2000, M777 nebo i nám dobře známých CAESARů dokázali zcela zlikvidovat jakoukoli logistiku nepřítele a postupně jednotky rozdrtili. Obzvlášť při použití vysoce přesné munice Excalibur, kterou mají prokazatelně k dispozici. O raketometech HIMARS nemluvě.

Mapa bojů na Ukrajině z 11. 11. 2022

Rusové Antonivský most zničili, je nepochybné, že Ukrajinci by v případě nutnosti udělali totéž. Jen na okraj, je až děsivé, že tuhle totální zkázu sledujeme v evropském prostoru. Je celkem jasné, co se bude na jihu Ukrajiny v následujících měsících dít. Nic. Dněpr tvoří z vojenského hlediska hranici, kterou Ukrajinci překročit nedokáží a Rusové aktuálně také ne. Dá se pouze očekávat pravidelné ostřelování Chersonu ze strany ruských agresorů. Mapa jasně říká, kam se přesunou těžiště bojů. Trojúhelník Severodoněck, Kramatorsk, Doněck. Stále existuje vysoké riziko útoku Rusů z jejich území směr Charkov. Ukrajinci zde prostě musí dislokovat značné množství jednotek, aby zabránily případnému průlomu. Je třeba si uvědomit, že v žádném případě všech 300 000 (asi) povolaných branců není na frontě. Rusové potřebují čas je vyzbrojit a připravit na další ofenzivu, kterou by mohli získat zpět strategickou iniciativu, a o to jim teď v zimě nepochybně půjde především.

V záplavě různých videí o likvidaci ruských obrněnců či vojáků se zcela ztrácí rozumný nadhled a řada podstatných informací. Mimochodem z videí, jako je to níže přiložené, už tak nějak radost vůbec nemám. Když se dívám na toho chudáka na konci, který leží v díře v zemi, je mu nepochybně zima, má strach a pak mu přiletí takovýto dáreček, připadá mi nelidské se radovat. Samozřejmě 30. ukrajinská brigáda jen dělá svou nezbytnou práci a Ukrajinci prostě musí, každé takovéto video přispívá k demoralizaci nepřítele a pomáhá udržovat morálku vlastní. Ale my v tom nelidském konfliktu přímo nejsme a je třeba si uvědomit, že se může jednat o ruského válečného zločince stejně tak, jako o čerstvého odvedence, který by chtěl být doma s rodinou. Zranění v oblasti hýždí na frontě v tak chaotické armádě, jako je ta ruská, může být klidně smrtelné. Infekce je velmi rychlá a mají Rusové dostatek antibiotik a zdravotnického materiálu? Přijde pomoc včas?

Zpět k tématu. Je třeba si všimnout, že ruská rétorika se změnila. Přestali harašit jadernými zbraněmi, protože zřejmě pochopili, že to nepomůže. Cherson je veliká ideologická rána, ale ze strategického hlediska tohle vítězství Ukrajinců až tak tolik neznamená. Dokud Putin drží pás země, který spojuje Krym s Ruskem, ještě není úplně nejhůř. A je zjevné, že jen málo lidí si uvědomuje, že čas pracuje pro Rusy.

V záplavě vítězných videí a zpráv zcela zanikají racionální informace. Kreml nepochybně pochopil, že Ukrajince nezastraší a západ také ne. Klesl již tak hluboko, že spolupracuje se světovými vyvrhely Severní Koreou a Íránem. Zde se mimochodem ukazuje stupidita zahraniční politiky Joea Bidena, který chtěl s Teheránem vyjednat novou dohodu a kvůli tomu se odtáhl mj. od Saúdské Arábie. Takže z jedné strany pomáhá Ukrajině, z druhé strany nepřímo umožnil ajatolláhům pomoci Moskvě. Jak je možné, že nikdo nedokáže zabránit dodávkám íránských dronů a balistických raket do Ruska. O severokorejské munici nemluvě. Putin klesl již tak hluboko, že prakticky nemá co ztratit. Musí vyhrát a tomu podřídí vše.

Německo je kritizováno za nedostatečnou vojenskou podporu Kyjeva. Média jakoby neviděla nebo nechtějí vidět, že Berlín financuje přímo provoz ukrajinského státu, s největší pravděpodobností totéž činí Francie, jejíž vojenská pomoc je ještě menší než ta německá. Kyjev před pár dny zestátnil několik strategických podniků. Je to jasný ukazatel, že země stojí před kolapsem. Je jen otázkou času, než přijde přídělový systém. Ekonomika je prakticky nefunkční a je zřejmě intenzivně sanována západní pomocí. Kreml už má vše nepochybně dobře spočítáno. Na jeho území se nebojuje, ruská ekonomika je v těžké situaci, ale v dohledné době nezkolabuje a Putin moc dobře ví, že ochota západu dotovat Kyjev nebude nekonečná.

Ve světle těchto faktorů je ztráta Chersonu pouze dílčí prohrou. Kreml nechce jednat, ví, že čas je tu pro něj. Putina nezajímají dlouhodobé ekonomické a mezinárodní škody, kdy se Rusko postupně dostane do obrovské izolace a nezachrání ho ani vztahy s Čínou, o Indii se postará americký lobbing. Ukrajinci nemají čas, zima nezima. Potřebují přetnout ten pás spojující Rusko s Krymem a nejlépe osvobodit Doněck. Můžeme denně číst, jak je ruská armáda slabá a demoralizovaná, zatím to zjevně k jejímu kolapsu nevede. Stejně jako občané Ruska stále nejeví tendence k tomu, že mají války dost. Následující týdny budou z mého hlediska pro celý konflikt rozhodující. Ukrajinci nutně potřebují strategické vítězství nebo minimálně zcela Rusy zdeptat, aby ti konečně začali hromadně dezertovat.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

54 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Nedá mi to se ještě jednou nevrátit…. Zachytil jsem dneska taky oslavy jak to ten chudák na „videu koupil“… u lidí u kterých bych čekal, že si lidského života a všeho co ta situace představuje váží mnohem víc než dávají momentálně najevo. Jsme na tom skutečně bledě…

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

To video jsem neviděl, ale z textu pana Červenky je zřejmé, že ten nešťastník asi nebyl sám, že mu asi někdo poskytl první pomoc a že ho asi snad i dopravili k potřebnému ošetření. Další věci jsou v rukou Páně. To je válka, v ní lidé umírají a někdy je ani nemá kdo nafilmovat a zemřou úplně sami. Pravdou je, že ruská armáda nemá na Ukrajině co dělat. Kdo nafilmuje staré ukrajinské lidi trpící třeba i Parkinsonovou nemocí nebo Alzheimerovou nemocí, kteří v důsledku této zločinné války nemají co do úst, nemají co pít a nemají se čím zahřát? A… Číst vice »

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Mě ty nešťastné civilisty nikdo natáčet nemusí. Vídám jich na nahrávkách z mobilů dost. Ale nebojte, už vám tu v zaujímání správných stanovisek zaclánět nebudu. Pro mě má nejvyšší cenu lidský život. Mám to nastavené jako Moreno. Kdyby u mého prahu zaklepal Putin, Vrábel atd… poslal bych ho jinam, nedokázal bych jim dát ani lásku, ani vcítění se. Ten vystrašený chudák není ani jeden z nich, není ani zločinná Ruská armáda. Nepotřebuji tedy zaujímat stanoviska, nemám je rád. P/řinesli už sooustu utrpení. Nashle.

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Není nutno, abyste bral každého, kdo má trochu jiné stanovisko než vy, jako nepřítele. Já si jen některé věci dovedu představit i proto, že jsem byl účastníkem válečného konfliktu dvakrát (Libanon a Gruzie) a jednou jsem se do toho dostal málem (prezenční vojenská služba v roce 1980 a výjezd k Mimoni s ubezpečováním, že jedeme do Polska). Jeden můj přítel utekl jen tak tak před 2 lety z Běloruska a druhý je tam do dnes ve vězení. Maminka měla Parkinsona i Alzheimera a poslední 3 roky, kdy jsem odešel do předčasného důchodu jsem se o ni staral. Proto jsem zmínil… Číst vice »

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Tak samozřejmě jsem se domníval, že když se bavíte se mnou je ta Skoumalova ironie mířena na mne. Pokud je to ji nak , skutečně jsem to nepochopil. A ano , jsem na stanoviska alergický v poslední době, možná i podrážděný. Co se týče Ukrajiny za nezávislého pozorovatele skutečně nevystupuji, jen netleskám každé blbosti „ze správné strany“, jsem už takový. Svůj život Vám sem jako argument předestírat nebudu. Kdo mě zná, zná i můj příběh a u ostatních ve virtuálním prostoru, omlouvám se ještě jednou,je mi to fuk. Léčím jen to kam dosáhnu.

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

S tím Skoumalem jsem to na vás skutečně nemyslel, ale bylo to tak, že jsem chtěl říci, že jsou situace, kdy nemohu brát věci nestranně. Díky za odpověď a hezký den.

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Pěkný den i Vám.

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Potřebuješ velkou váhu 😀

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Tak jste mi s tím panem Řezníkem nasadil brouka do hlavy. Našel jsem o něm toto:
https://radimvalencik.pise.cz/9367-zemrel-mi-kamarad-jiri-reznik-na-kovid.html
Tak vzdělaný a sečtělý jistě byl, ale byl také kontroverzní a v těch diskusí se podle mne vyžíval v recesistním přístupu.

Jana Melišová
Jana Melišová
1 rok před

Rusko sa vyčerpalo hľavne z ľudských zdrojov(aj keď čo vo vojne znamená ľudský život?), už nemá vojakov ako za sovietskej éry, aj keď povolali do služby generálov tej doby a vedú teraz udrživaciu vojnu.To čo rusi vyťahujú zo záložných skladov nie je v bojaschopnom stave, či technika či ľudia.(nemyslím na najstrašnejšie zbrane) Zdá sa ako by neboli schopní vykonávať rozsiahlešie ofenzívy.Vo vojne ale neni veru nikdy nič isté.Ak ukrajina udrží svoju morálku a bude mať podporu západu, tak môže aj zvíťaziť.

Last edited 1 rok před by Jana Melišová
Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Tak ta kritika ze strany RK, která zde zazněla, má podle mne racionální jádro a je z větší řčásti i pravdivá. Velký problém je ve formě, kterou je sdělována. Přesto by bylo dobře se nad ní trochu zamyslet.
Možná to s Chersonem souvisí jen okrajově, ale doporučil bych sobotní HISTORII.CS, která je zajímavá:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10150778447-historie-cs/222411058220027/

Jana Melišová
Jana Melišová
1 rok před

Tak to si pozriem, vďaka za link.

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Moderní dějiny Ruska (1894 – 2007) jsou perfektně zpracovány v dvoufílné knize Andreje Zubova „Dějiny Ruska 20. století“. Ale tu knihu možná znáte. Pan profesor Zubov nedávno emigroval z Ruska do ČR.

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Dobrý den Radko. To jestli takováto analýza nahrává paté koloně je jen Váš názor, nikoli fakt. Od toho aby se blogovalo zkrátka blogy jsou…. A tahat Pavla Baumera do této diskuze ? To Vám kulhá na obě nohy, aby se válka pro Ukrajinu a její vojáky změnila na mlýnek na maso bez jediného smyslu to pevně věřím nechceme nikdo…. Mějte pěknou neděli , a co nejvíc pohodovou.

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Jenže mě zrovna tenhle blog nepřijde jako to co Pavla vedlo k přesvědčení, že do tohoto světa nepatří. Na IDnes je publikováno mraky srágor, třeba od pana Szabo, který absolutně netuší o čem píše, nemá základní znalosti nejen vojenské historie, ale ani samotných zbranových systémů třeba…. přesto se mu dostává ovací jak to Rusákům nandal… A ke škodlivosti toho jestli když tam něco napíšeme co není zrovna ovací nahým králům …. Znám jednoho politologa o kterém si na rozdíl od Vás nemyslím, že je státník. Podle mě jestli někdo nahrává páté koloně je to právě on. A dopad jeho činů… Číst vice »

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Ano, má ho Filip Vracovský. Snaží se kolem sebe budovat svou mikrospolečnost tak aby fungovala. Nevelhal se do premiérského křesla kritikou jednoho chaotika a lživým tvrzením, jak za něj by to bylo jinak… aby šířil stejný chaos v další krizi. Vrábela na mě netahejte a neutěšujte se tím, že každý kdo pětikoalici nevolil je jak píšete Vrabeloid. Skutečně není. V dnešní době se jednalo o zcela zbytečné furiantské gesto. Rozeštvaní jsme skutečně hodně. K násilí už moc neschází.

Filip Vracovsky
Filip Vracovsky
1 rok před

Mezi demonstraci 3.9. a tou poslední byla spousta rozdílu už ve složení řečníků, o složení posluchačů nemluvě…Dezolaty jsem si možná mohl odpustit, ale nejsem dokonalý.Ani se o to nesnažím.

Filip Vracovsky
Filip Vracovsky
1 rok před

Vrcholné ubohý argument. Jeďte do zákopu. To jsem si skutečně myslel, že máte na víc.Moje chyba.

Pavel Dvořák
1 rok před

Pan Ráž je superskeptik a superpesimista. Takoví lidé dokážou víc desinformovat, něž nějaký pan Nikl. Protože jejich texty jsou učesané a obsahují i dost pravdy, takže tím vyvolávají pocit důvěryhodnosti. A pak tam stačí vložit pár drobných alternativních pravd a lid to spolkne. Vzpomeňte si, co jste onehdy napsal o panu Chmelíkovi.

Jana Melišová
Jana Melišová
1 rok před

Včera som pozerala francúzsko-švajčiarsko-ukrajinský film Oľga z roku 2021, prepáčte, že dávam naň link, možno ho poznáte, https://www.csfd.sk/film/1052811-olga/prehlad/.
Dej sa odohráva behom revolúcie na Majdane,ktorá pred 8.rokmi oživila ich nádeje na slobodu, nádeje o ktorú bojujú znovu…

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

V mnohém máš samozřejmě pravdu. Nicméně to, že Rusové ustupují, musí připustit i ten největší ruský fanatik. Dobytí Chersonu je samozřejmě silný psychologický moment, rovněž ale i vojenský, neboť podle včerejšího rozboru mohou Ukrajinci ostřelovat zásobovací linie na severu Krymu a rovněž železnici ze severu. Hodně bude rovněž záležet na tom, jak občané (a zejména rodiče těch mladých kluků, kteří jsou potravou pro kanóny) budou trpělivě snášet donášené parte svých dětí. Krmení nějakou denacifikací už zjevně nebude stačit. Je jasné, že Rusko prostě musí kleknout. Být poraženo a u stolu podepsat něco podobného, jako Němci v roce 1945. Zdá se… Číst vice »

Pavel Dvořák
1 rok před

Tak tak, nezapomínejme, že v Rusku je oken dost. Vypadá to, že se věrchuška mezi sebou serve. Nějak si neumím představit, že ruská skomírající ekonomika bude mít ještě z čeho čerpat a stavět.

Jana Melišová
Jana Melišová
1 rok před
Reply to  Pavel Dvořák

Oni sa vyčerpali hlavne z ľudských zdrojov, lebo pre vládcov ľudský život má hodnotu stále rovnakú ako kedysi. Tá ekonomika nie je taká skomírajúca až…menovú politiku udržali na dobrej úrovni. Zatiaľ čo ruský rubeľ na začiatku vojny na Ukrajine v dôsledku rozsiahlych ekonomických sankcií voči Ruskej federácii prudko klesol, rýchlo sa vzchopil a paradoxne sa stal celosvetovo najvýkonnejšou menou, pokiaľ ide o jej zhodnotenie voči „tvrdým“ menám. Hodnota rubľa vzrástla napriek dvojcifernej inflácii a poklesu ruskej ekonomiky, pričom polovica rezerv jeho centrálnej banky v zámorí zostala zmrazená. Tento jav ovplyvnilo viacero faktorov. Po počiatočnom páde rubľa ruská centrálna banka prudko… Číst vice »

Pavel Dvořák
1 rok před

Milá Janko, každá měna musí být něčím podložena. Dříve byl dolar podložen zlatem. Teď musí být měna podložená výkonností ekonomiky. Silný rubl je vykonstruován uměle, zkuste si za něj někde něco koupit. Rusko má jen jednu věc, na které se dá stavět, a to jsou nerostné suroviny. Ale ty je potřeba vytěžit, a to bez západní techniky nejde. V současnosti RF neumí vyrobit moderní procesory (čipy) a na ně je embargo. Čínské napodobeniny to nespasí. V oboru jsem pracoval od r. 69 (ve výzkumu) a museli jsme používat sovětské součástky. Vyprávět o tom by byl elektrotechnický horor. Elektrotechnický průmysl byl… Číst vice »

Jara Rank
Jara Rank
1 rok před
Reply to  Pavel Dvořák

Mily pane Jaroslave, vim, ze o muj nazor nestojite, ale souhlasim se vsim, co zde napsala Radka Kielbergerova, Tomas Vodvarka a i pan Ludvik. V diskusi na iDnes skutecne patou kolonu mate: Vesely, Dolezel, Jiri Tichy, Makovsky a Merta, panove Raz a Jezek sedi na dvou zidlich. Pravdivy prispevek napsal pan Bilina, na nejz jste vubec neodpovedel…. Vse mohlo byt jinak, pokud by Trump nebyl 4 roky presidentem. Prispevky pana Bucka a Dubovskeho jsou velice racionalni. Nechapu, co Vam vadi na presidentu Beidenovi, my jsme v Kanade za nej vdecni a je nam jedno, ze by Netanyahu miloval vice nebezpecneho… Číst vice »

Jana Melišová
Jana Melišová
1 rok před
Reply to  Pavel Dvořák

Téma návratu k zlatému štandardu sa spravidla objavuje v americkej prezidentskej kampani. Donald Trump návrh nezamietol. Avšak povedal, že „návrat k zlatu by bol veľmi ťažký“. Pravdou však je, že návrat k zlatému štandardu by bol nielen ťažký, ale je nemožný. Neprekonateľnou prekážkou sa stalo práve euro.

Jana Melišová
Jana Melišová
1 rok před
Reply to  Pavel Dvořák

zlatý rubl je v potemkinovskej peňažke. 😘😘 zdravím

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Tak k tomu kurzu rublu a jiným věcem je možno si přečíst tento článek, jehož platnost je zřejmá i po řadě měsíců války na Ukrajině: https://kislingerova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=785979 Víte, dají se dělat různá kouzla, když stát nemá přirozenou volnou směnitelnost měn a je interně všemocný. V socialistickém Československu dlouhodobě platilo, že bylo oificiálně za 1 USD 7,5 Kčs. Ale nevím, jestli byste v 80. letech v Praze koupila dolar za tuto cenu. Asi byste musela notně přidat. Ono také oficiálně platilo že 1 Kčs měla obsah 0,12 g ryzího zlata (viz třídíná československá ilustrovaná encyklopedie z roku tuším 1983). Jenže Klenoty a… Číst vice »

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Klenoty a Safina vykupovaly!!!

Jana Melišová
Jana Melišová
1 rok před

Ja chápem, čo píšete, ale..čo je dnes reálne a čo nereálne či virtuálne? Nevidíme nikomu do ich kuchyne…..Na rozdiel od dolára, ktorý je právne dodnes krytý zlatom za smiešnu sumu 42,22 USD (37,84 eura) za uncu (33,1 g), mena eurozóny je od začiatku čisto papierovou menou. Eurozóna však nahromadila viac ako 10.000 ton zlata. Má ho viac než ktorýkoľvek iný menový priestor. A tieto rezervy sa v bilancii eurokrajín mnohokrát za rok prepočítavajú na trhovú cenu žltého kovu. Vyššie uvedený fakt má zaujímavé dôsledky pre spoločnú menu eurozóny. Po prvé: Euro získava v protiklade k doláru z rastúcej ceny zlata, lebo posilňuje bilanciu centrálnych bánk.… Číst vice »

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Kdekoli na internetu můžete najít informaci, že americký dolar opustil svoji vazbu na zlato před 45 lety, 15.srpna 1971. A tak to také je. Cena zlata se v tuto chvíli pohybuje na úrovni cca 1770 USD za trojskou unci. Viz též:
https://www.kitco.com/market/
Tím se ovšem vaše následná dedukce hroutí.

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Tedy před 51 lety je správně.
Viz též poslední věta z definice amerického dolaru na:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Americk%C3%BD_dolar

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Zlatý standard je dnes naprosto nemožný a byl by i mimořádně nepraktický. Zlato je dnes jedna z komodit jako např. ropa nebo měď. Lze ho ovšem kupovat a to i u nás v ČR a chránit si tak své úspory před inflací. Jeho cena totiž z dlouhodobého pohledu neustále roste. Je však třeba rozlišovat mezi zlatem skutečným a zlatem papírovým (toho je aso desetkrát více než zlata fyzického).

Jana Melišová
Jana Melišová
1 rok před

Však píšem to isté ako vy

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

To bych neřekl. My se můžeme shodnou na tom, že zavedení zlatého standardu by byl nesmysl (komentovat Trumpa je ztáta času). Nikoli však z důvodů Eura. Doporučil bych některé odborné spisy pana prof. Petra Vorla o vývoji měnových systémů a též o historii stříbrného a zlatého standardu. Dolar se také již oddělill od zlata před více nežli 50 lety a má normální plovoucí měnový kurz jako euro a ostatní měny. A jak je to s rublem je ve skutečnosti v tom článku, co jsem vám poslal. Ale nic ve zlém. Všecno dobré, přeji.

Jana Melišová
Jana Melišová
1 rok před

Áno, v pohode, jasné že nič v zlom 🙂 🥰 veď len vy ste si neprečítal,čo som tam napísala, ja viem, že sa dolár oddelil od zlata pred viac ako 50 rokmi, tak som to s tým eurom ani nenapísala

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Prosím, jen pro pořádek. Jedna ze základních premis vaší úvahy zní, cituji: „Na rozdiel od dolára, ktorý je právne dodnes krytý zlatom za smiešnu sumu 42,22 USD (37,84 eura) za uncu (33,1 g), mena eurozóny je od začiatku čisto papierovou menou.“ Dolar není dodnes krytý zlatem ani za tu „směšnou cenu“ – ona by byla ve skutečnosti velmi vysoká. To krytí (které by de facto mohlo být bráno jako zlatý standard) bylo zrušeno v roce 1971 a od roku 1975 je dolar čistě papírovou měnou, kterou se později – při svém zrodu – stalo i euro. Dolar je čistě papírovou… Číst vice »

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Teď mne napadlo, že možná ten váš omyl o tom zlatém krytí USD plyne z toho, že státní mincovna USD vydává každý rok relativně velké množství uncových stříbrných mincí a uncových zlatých mincí (včetně dílů unce). Ale to nemá s krytím USD zlatem nic společného. To jsou pamětní a obchodní mince, u kterých jejich nominální hodnota nemá co dělat s jejich obsahem drahého kovu. To ČNB také vydává zlaté a stříbrné pamětní mince, jenže zlatou půluncovou mince mající nominální hodnotu 5 000,- Kč pod 25 000,- Kč nikde nekoupíte. A z rovna tak je to s těmi americkými mincemi z… Číst vice »

Jana Melišová
Jana Melišová
1 rok před

pan ludvík, nemám to teraz kedy všetko pozerat, ale ja si to skuknem dakedy, zatial pekný večer

Jara Rankova
Jara Rankova
1 rok před

Nemate tak docela pravdu, zlato se dalo kupovat i pred 89. ve Svycarsku, kazda banka Vam ho prodala, mam nekolik zlatych „25 rappen“, nebyl zadny problem je koupit, nebo zpetne vymenit.

Jana Melišová
Jana Melišová
1 rok před
Reply to  Jara Rankova

yes!

Pavel Dvořák
1 rok před

Pan Řezník ovšem čerpal z Ročenky CIA. Hledal jsem, co to je, a hle:
Culinary Institue of Americe https://www.ciachef.edu/

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před
Reply to  Pavel Dvořák

To se pletete. Ten zdroj informací máte zde:
https://www.cia.gov/the-world-factbook/
Problém je v tom, že za socialismu tam byly u zemí východního bloku obsaženy tzv. oficiální kurzy měn těchto zemí vůči USD a míra jejich krytí zlatem (příklad v případě Kčs viz výše). To pak bylo vděčným zdrojem kejklení pana Řezníka.

Pavel Dvořák
1 rok před

Pan Řezník byl zdrojem mnohého obveselení. Např. jeho tvrzení, že ve smolinci není skoro žádný uran, patřilo mezi jeho zlaté hřeby. Podobně výrok, že nezaměstnanost je horší, než genocida. S tím kulinářským institutem jsem jej zlobil často.

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před
Reply to  Pavel Dvořák

Musím říct, že ač na první pohled podivín, často jsem u jeho publikační činnosti našel odkazy na zajímavé zdroje. Není to v těchto virtuálních prostorech pravidlem… Co ze zdrojů odvodil, nebo chtěl odvodit vzhledem ke svému politickému přesvědčení je věc druhá. Je jeden z mála oponentů, který mi zcela upřímně schází…

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Já nevím jakého byl politického zabarvení. Mně připadal jako vysokoškolský učitel, který se bavil a dělal si spíše legraci tím, že vše otáčel ve svůj protiklad. Prostě recesista.

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Byl komunista (netuším zda i knížkou) , nicméně ano, recesista to byl velký…Ale taky hodně vzdělaný a sečtělý člověk…

Jara Rankova
Jara Rankova
1 rok před

Jak pro koho.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial