Oprav dům po babičce, tak to mě fakt vytočilo

Upřímně, chystal jsem blog proti nesmyslu hnutí ANO, které prosazuje obnovení slev pro seniory a studenty ve veřejné dopravě v původní výši 75%. Vláda však přišla rovněž s kolosální hloupostí.

Jistě, proč neopravit starý dům po babičce, to je chvályhodný úmysl, ale za svoje. Nevidím jediný důvod, když je potřeba šetřit a státní kasa krvácí, tak dávat někomu peníze z veřejných rozpočtů na opravu soukromého stavení.. Je to vytváření nerovných podmínek. Někdo si holt koupí byt či nově postavený dům, ale bude mít smůlu, žádné peníze od státu na případnou rekonstrukci nedostane.

Nelze se divit tomu, že tento pochybný nápad ministra životního prostředí Petra Hladíka řádně sepsul i exministr financí Miroslav Kalousek s tím, že takto se nechová rozpočtově zodpovědná vláda. Má pravdu, a já jenom doufám, že premiér Petr Fiala tento úlet zarazí.

Měřit však musíme všem stejný metrem. Vládě zdatně konkuruje opoziční hnutí ANO Andreje Babiše. To pro změnu prosazuje jinou stupiditu – další miliardový zářez do státního rozpočtu, když požaduje zvýšení slev pro seniory a studenty ve vlacích, autobusech a MHD. Ty by měly stoupnout ze současných 50% na 75%. To rovněž nechápu. To tady nebylo ani za komunistů.

Důchodci ve vlacích ČSD za socialismu žádnou slevu neměli a jezdili za plné jízdné. Tedy pokud zároveň nepracovali a nedojížděli do zaměstnání. Stejně na tom byli i studenti. V letech 1979 – 83 jsem studoval průmyslovku v Břeclavi, kam denně dojížděl z Brna a měl jsem slevu pouze na cestování do školy. Měsíčně to činilo 55 Kčs včetně rychlíkových příplatků v obou směrech. Jinak jsem platil plné jízdné. Podobně tomu bylo i v linkových autobusech. Akorát za měsíční kupón v brněnské MHD jsem platil poloviční sumu proti dospělým, tuším, že to bylo 28 korun.

Spíše by stálo za to tuto možnost ještě více omezit, seniorům onu padesátiprocentní slevu ponechat, ale studentům jí kromě dojíždění do škol odebrat. Študiosové si umějí vydělat pěkné peníze, chce to jen nebýt líný. Před dvaceti lety jsem se bavil s jedním vysokoškolákem v Praze a ten bral dvacet tisíc korun měsíčně čistého, na tehdejší dobu pro študáka slušné peníze.

Milá koalice a milá opozice, je potřeba šetřit a hledat úspory, tak prosím zanechte populistických nesmyslů, které by vedly akorát k zbytečnému utrácení veřejných peněz. Prvořadým úkolem je škrtání zbytečných výdajů.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

15 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

A jen tak na okraj, škrtání výdajů státního rozpočtu je chválohodné a já s ním 100 % souhlasím. Ale tahle dotace nejde z peněz státního rozpočtu, stejně jako si p. Stanjura nemohl převést miliardovou sumu z fondu EU určeného na udržitelný rozvoj a použít je pro snížení schodku státních financí. Zásadní bludy, které se šíří po netu jako mor. Měl byste vědět, jací lidé tohle šíří, tak opatrně, ať se k nim nepřipojíte. Pokud tyhle peníze nevyčerpáme na projekty, které musí projít schvalovacím řízením, tak je prostě nevyčerpáme vůbec. Na armádu ani sociální dávky to nejde použít. 😊

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

No vidíte a já s tím naprosto souhlasím a volám konečně smysluplně vynaložené EU peníze! 1) je třeba pochopit, že 17 % (!!!) budov v ČR je neobývaných, mnohé jsou rujny a majitelé často nemají potřebu to řešit 2) jde o pouhý přesun peněz, dnes obce ze svých rozpočtů dotují změny UP, výstavbu IS, infrastruktury na zelené louce, mnohdy na velmi bonitní zemědělské půdě, přičemž jim přímo v centru obcí leží ladem zchátralé objekty 3) když si vzpomenu, kolik peněz z EU bylo vynaloženo na nesmyslné rozhledny (u nás doslovně v každé druhé obci) a cyklostezky bez konceptu odnikud nikam,… Číst vice »

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Já absolutně nemám nic proti renovaci starých domů. Přivádní mne k mixu šílenství a zoufalství, když vidím, jak je ničena půda, louky, kde se postaví x hnusných králíkáren, kde žijí lidé, kteří s obklopí zdí a tůjemi a celý týden se šinou do města ve frontách aut tam a zpět. Okolo Ostravy rostou na polích různá skladiště apod. Co mi vadí, je dotace na tuto činnost. Takže někdo věnoval do opravy domu milion a nebyl proto 3 roky u moře s rodinou, spláceli půjčku. A soused vedle něj na to dostane darem prachy a má vymalováno. Dle mého by bylo… Číst vice »

Last edited 1 rok před by Tomáš Vodvářka
Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Taky jsem stavěl dům, výhradně za své. FTV na střeše mám výhradně za své, protože tyto dotace jsou křivé. Důvod je jediný, vysoká poptávka způsobila, že celá dotace jde nikoliv k zákazníkovi, ale do realizační firmy. Nyní měním kotel, opět bez dotace. Přesto s vámi nesouhlasím, že dotace jen na kulturu. Co třeba sociální služby? Bez dotací nemají šanci se uživit a poskytovat služby, které očekáváme. No a pak je tady fakt, že tyto peníze jdou z fondů EU. Když je smysluplně nevyčerpáme, nedostaneme nic. Tento projekt je mnohokrát smysluplnější než nová zelená úsporám, kdy se nemajetným dotuje výměna oken.… Číst vice »

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

S těmi dotacemi na sociálně ciltivé věci máte pravdu, psal jsem jen jistou zkratku, našlo by se toho více. Jsme na tom podobně, stavěl a opravoval jsem za své. Ale to nepíšu ze závisti, jak se možná kdosi může domnívat. Mám ze svých investic užitek a dům je opraven, funkční atd. K těm dotacím. Principielně je jedno, jdou-li z mých daní (státní dotace), či jakýchsi virtuálních peněz (prakticky totéž z EU přes nějaké transformace). Ze svého okolí vím, jak se peníze z EU na veřejně prospěšné projekty „transformovaly“ do soukromého majetku. Považuji to za zlo, které deformuje společnost, nakonec i… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

I vám pěkný víkend přeji. Rozhodně bych si nedovolil vás nařknout ze závisti… Tak jsem to nemyslel. S dotacemi máte pravdu, já vůbec nerozporuji co píšete. Spíš říkám, když už, tak ne rozhledny, ale raději tohle. Ony ty prázdné haciendy jsou vesměs hodně vybydlené, majitelé to raději nechají ležet, nebo je to součást komplikované dědictví, dluhy vaznoucí na chatrči a tak se k tomu nikdo zrovna nemá. Já schválně jak jsem šel na špacír, dobře jsem se díval po naší obci. Celkem 3 podobné domy. Budu soukromě pátrat, komu patří a proč to tak je. V hospodě, kde jinde. Třeba… Číst vice »

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

A možná pár dalších dat, které jsou dnes k mání v jednom z mála rozumných článků na Neviditelném psu.
https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/oprav-dum-bila-babicko.A230721_193934_p_ekonomika_nef

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Ale já s vámi v podstatě souhlasím. Akorát když už se rozdávají dotace, tak smysluplně. V tomhle smysl vidím. V FTV, kdy peníze shrábnou montážníci, rozhodně ne. I to je z pera p. Hladíka, nová zelená úsporám, obří nesmysl a plýtvání peněz. Dotuje se lidem, kteří na to mají (FTV). Také nesdílím váš optimismus ve vztahu k panu Hladíkovi a jeho boji s developery. Tento pán s rodinou bydlí ve vile v Jehnicích, 4 km od mého bydliště. Dům stavěl známý developer, jeho soused, za velmi podivných okolností. Hladík jako politik za podezřele nízkou cenu domu zajistil pro oba domy… Číst vice »

Jana Melišová
Jana Melišová
1 rok před

Súzniem s Vami, Tomáši, stačí sa previezť po Slovensku, na úrodnej pôde vnikajú nielen rôzne satelitné rodinné bunky ale plechové krabice-fabriky…, ľudia predávajú pôdu na hocičo, prípadne ich k tomu všelijako developeri prinútia, že im ju najskôr znehodnotia..raz som čítala článok o pani Mináčovej-fotografke, ktoré záchránila časť predmestia Prahy, kde Nemci chceli postaviť chemickú fabriku, trvalo to veľa rokov, ale podarilo sa, miestni z vďaky, pomenovali po pani Mináčovej ulicu.

Last edited 1 rok před by Jana Melišová
Jan andrle
1 rok před

Jene, ja jim fakt nekdy taky nerozumim, tohle je uplnej ulet… to je pak tezke byt jejich volicem… ale snad to dam 🙂

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před
Reply to  Jan andrle

Ano, je těžké být dnes voličem, kohokoliv. Ale tohle není úlet. Pokuste se nad tím zamyslet. Stát přeci nerozděluje peníze vybrané u nás na daních. Tyto jsou z EU, jdou vázané na projekty infrastruktury nebo obnovitelných zdrojů a dosud se mnoho let využívaly na stavby rozhleden, cyklostezek vedoucích odnikud nikam a podporu soukromých projektů typu wellnes s koníčkama apod.

Michaela Klímová
1 rok před

Nesleduji to ani neobhajuji, ale není to proto, že dnes každý raději staví, než aby opravoval, protože se to nevyplatí? Přibývá ruin a ubývá půdy.

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

To je samozřejmě pravda a taky mne to děsně štve, když vidím pole a louky, na kterých se stavějí ohyzdné baráky, Ale na druhé straně mi dost vadí, že prostě vznikne nárok na 1M příspěvku. Údajně tam prý musí dotyčný bydlet následných 10 let. Už vidím, jak si někdo opraví chatu, napíše si tam trvalý pobyt a klidně si bude žít v činžáku jako přechodně. Dotace jsou svým způsobem zlo.

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

Máš pravdu, podobný krok bych čekal od ANO půl roku před volbami. Co bude dál? Příspěvek na nové auto, když staré bude mít 10 let a více? Přeci všichni potřebují jezdit.
Nechápu, proč si tahle vláda pod sebou řeže větev.

Ján Šik
1 rok před

Bydlím taky ve starém domě, nezatepleném a se spoustou potreb pro rekonstrukce. Nedokážu si ale představit, že půjdu žádat o dotaci, kterou by dle mě měla dostat především mladá začínající rodina jako pomoc pro startovací bydlení. Měl by tam však být nějaký závazek, aby státu rodina vrátila, co do ní investoval. Jinak si zase část populace zvykne na to mít věci zadarmo. Hezký večer

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial