Není jedno, jestli primátorka Brna šňupe kokain

Markéta Vaňková se vrátila z dovolené a začala hezky od podlahy. Údajně podstoupila test na omamné látky, který bude pochopitelně negativní.

Na konci července začala na sociálních sítích kolovat fotka, na které jen zcela neznalý člověk nepozná, že se šňupe kokain. Je na ní primátorka Brna Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl (oba ODS). Tím se začala odehrávat stará známá politická klasika, nevím, nejsem si jistá, nepamatuji si. Vaňková v minulosti přiznala, že užívá legální látku HHC, jež se vyrábí z konopí a její benevolentnější postoj k drogám je obecně znám.

Vaňková není schopná potvrdit pravost fotografie a připustila, že k události mohlo dojít. Koneckonců její vysvětlení je vskutku originální: „Já patřím k těm Moravanům, kteří jsou přístupní legalizaci omamných látek a alkoholu. Ve volném čase si ráda dám skleničku vína nebo diskutované HHC. I jako politik jsem zastáncem legalizace omamných látek“. To, zda legalizovat některé omamné látky je jedna věc, sama o sobě velmi sporná, ale to použití slova Moravané, prostě politička za každou cenu. Pochopitelně, jak je v českých luzích a hájích příznačné, k rezignaci důvod nevidí. Přesto následující vyjádření celkem jasně říká, že ke konzumaci kokainu došlo: „Situace mě mrzí a nejsem na ni pyšná, ale zatím nikdy moje chování nemělo vliv na mou funkci a město Brno,“.

Pokud není pyšná, pak nemá být pyšná na co. Kokain je poměrně specifický a je na přírodní bázi, žádná syntetika. Každý, kdo problematice jen trochu rozumí, ví, že ten test je teď již k ničemu. Divadlo pochopitelně dál pokračuje. Samozřejmě se sešly patřičné zastupitelské výbory ODS a TOP09, které se tváří, že situaci řeší a přichází přirozeně s tím, že vysvětlení primátorky považují za dostačující. Bohužel i premiér Fiala sdělil, že je věcí paní Vaňkové, co dělá ve svém volném čase.

Naneštěstí to tak úplně není pravda. Jedná se o osobu veřejně činnou, ale budiž. Jenže ta osoba je také politikem a zde se, bohužel v českém prostředí doslova obří ironie, očekává morální bezúhonnost. Pan premiér, o primátorce nemluvě, zcela zapomíná na jeden důležitý faktor. Mezi stále důležitější části agend obou úřadů spadá i Prevence sociálně-patologických jevů. A to je problematika mládeže, pod kterou spadají i drogy. Jak chce paní primátorka kdekoli vysvětlovat mládeži, že by se měla vyhýbat drogám, když sama asi bere. Minimálně není schopná to vyvrátit a vzhledem k celkovému postoji asi ani nechce.

Pochopitelně fotka nemusí být pravá, i když tak nevypadá. Pochopitelně i politik má nárok na soukromí. Pochopitelně musí být velmi obtížné kočírovat politickou stranu se všemi jejími názorovými uskupeními. Ale celá tato situace je v podstatě tristní. Kdyby zainteresovaní mlčeli a tvářili se, že se nic nestalo, asi by to bylo lepší. Protože podstoupit test, který už bude jasně neprůkazný, je směšné. Stejně tak jako už bude vyznívat trochu zvláštně působení odboru prevence brněnského magistrátu v situaci, kdy jejich šéfová má k drogám zjevně velmi vstřícný postoj. Chápu Petra Fialu, že se snaží udržet klid ve vlastních řadách, ale snad ne za každou cenu….Nejen tedy Faltýnek….

(72) Vaňková se nejradši potkává na Čáře, má to nalajnováno. Drogová kauza spustila lavinu vtipů – YouTube

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

19 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před

Triky partaje paní dnešní primátorky začaly již před léty. V předposledních volbách kandidoval po druhé Petr Vokřál, vnikající primátor s mezinárodní zkušeností a dosáhl nejvíce preferencí brněnských občanů.. Jen překvapivě se primátorkou se tala ona, došlo totiž k seskupení několuika dalších partají které se proti Vokřálovi shodly. To se na komunální rovině prostě nedělá. .A další následné nesrovnalosti spojené s jejím jménem se do dnes řádně nevysvětlily.

Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před

Dobrou práci odvádí denně statisíce občanů – ,i v Brně. Dobrou práci odvedl i předchůdce paní primátorky, primátor Vokřál, dokonce z mého hlediska i znatelně lepší. Už proto, že hovoří plynně německy a při komunikaci s nejbližším zahraničim nepotřeboval tlumočníky nebo v úřadě překladatele pro každý zahraniční letáček. To za prvé

Za druhé: Pokud někdo dosáhne při volbách nejvíce hlasů, je to on, který má právo vybírat koaliční partnery a ne tal jak se to stalo v Brně. že se několik partají postaví proti vítezovi. Je to politický tah a ne vůle občanů.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před
Reply to  Hana Rybnická

👌Aby se pak ve finále po odchodu Vokřála z ANO omluvili po dalších volbách na velké koalici…

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Jako brňák musím konstatovat, že není. Vůbec nechápu, kde vznikla ta fáma o dobré práci… Spíš dobré PR. 5 let neviditelná. Má to ovšem ošéfované. Sestavila tzv. velkou koalici, což po volbách nebylo vůbec nutné. Takže v Brně neexistuje opozice. Byli přizváni ANO i ČSSD. Rozdělili si mezi sebe funkce. Radnice za tyto roky vesměs dodělává předchůdcem Vokřálem připravené projekty (UAN Zvonařka, šalina kampus Bohunice, aj.). Ty připravované s výjimkou nové haly, která je ovšem extrémně zbytečně předražená (7,7 mld) stopli. Včetně dostavby koncertního sálu, což je nyní zakonzervovaná stavba. VMO, tedy dopravní infrastruktura je dílem ŘSD. Nejsou schopni rozhodnout… Číst vice »

Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Aha vidíte, tyto detaily tak neznám. Jen mne to štve že Brno se „pyšní“ takovými podrazy.. Je to na zvracení. Děkuji za informace. To už bych se vůbec nedivila kdyby takto zatížená se obrátila k omamným lárkám..

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před
Reply to  Hana Rybnická

Petra Vokřála znám. Je sice trochu exhibicionista, což je asi podmínka vstupu do politiky, ale myslel fakt v první řadě na Brno. Tím jsem si jistý na 100 %. Kaňkou bylo, že kandidoval za ANO a jejich politikařením se též ušpinil. Na druhou stranu vystupoval proti podpoře Zemana na hrad a proti menšinové vládě s podporou SPD, zcela jasně. Dělal vše proto, aby Brno bylo vidět, mluvilo se o něm a zlepšil se zde života lidem. Něco jako pan Macura v Ostravě.

Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Pane Konráde i já jsem měla čest pana Vokřála poznat osobně. Nevím jak to vidíte Vy, ale byl to první politik CZ který vyslovil omluvu za t.zv. „brněnský pochod smrti“. BYl za o vyznamenám cenou Wenzla Jaksche Seligerovou obcí 2016 v Mnichově. . Je to následnícká organizace německých sociálních demokratů v první republice byli to odpůrci nacizmu. A také za to zaplatili. Fotka jej ukazuje na návštěve v SRN a přijetí u primátora města Schwäbisch Gmünd. Toto město převzalo v 50tých letech záštitu nad „odsunutými“ Brňany. Paní primátorka se tam sice stavila v průběhu její cesty do SRN o pár… Číst vice »

16.jpg
Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před
Reply to  Hana Rybnická

Petr je vzdělaný a inteligentní chlap. Fanatici, kteří nejsou schopni pochopit zrůdnost odsunu sudetských Němců a hlavně tu „lidovou formu odsunu“ ho za jeho kroky nenávidí… Za mě to byl nejlepší porevoluční primátor, bohužel neměl čas ukázat něco víc a to je škoda. Pro Brno.

Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Pane Konráde děkuji Vám za všechny ty informace a Váš názor. Jsem stejného názoru. pan Vokřál by byl pro Brno velkým přínosem. Mrzí mne že si nemůžeme sesednout někde u kávy a popovídat si. Ale jsem dost daleko a do Brna už nejezdím vzhledem k manželovu a svému stáří. Přeji Vám jen a jen dobré. Srdečně zdravím do Brna

DSC_0141.jpg
Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před
Reply to  Hana Rybnická

Děkuji. Také vám přeji všechno dobré a hlavně zdraví. I v Brně se jistě opět někdy dočkáme dobrých zpráv. Není všechno špatně. I když teď je to tady hrozivě rozkopané, tak na druhou stranu se to časem dostaví. Bohužel těch zpráv, že někde ve zdevastovaném prostoru, který patří městu uhořel člověk, nebo se někde něco zřítí, těch tady asi ještě pár bude…

Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Bohužel mohu poslat jen jednu fotku v příloze tak ještě jednu

DSC_0227.jpg
Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

…a ješě jednu, poslední. Zasedací síň byla narvaná.

DSC_0092.jpg
Jan Šik
1 rok před

Už jsem Ti k tomu napsal, že si myslím, že se to na můj vkus moc řeší. Přesto: co mi na těchto věcech vadí je osobní příklad dospělých. Docela by mě zajímalo, jestli má někdo zkušenost s HHC a jak se na něj dívají lékaři, resp. zda se už setkali s nějakými nedobrými účinky. Můj názor na tuto látku je obdobný jako u nealkoholického piva. Běžně se setkávám s tím, že rodiče dovolují svým malým dětem je pít zvláště u oslav, zvláště ty ochucené. Nechápu to. Nevím, zda si uvědomují, že už malé dítě si tím získává jakýsi návyk a… Číst vice »

Hana Lukešová
Hana Lukešová
1 rok před

U politiků by měla platit presumpce viny, padni komu padni, protože se jedná o veřejné osobnosti. ODS jsem zatím vždy volila, avšak tato aféra paní Vaňkové se mi vůbec nelíbí, nechci aby zastupovali naši zemi narkomané.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial