Postřehy z cesty do Dánska.

Jak to u nás chodí, nápad do Dánska vzešel z hlavy mé ženy. Poslední léta našla novou zábavu a plete. Tedy ne sebe samu či okolní osoby, ale svetry, čepice, šály, přehozy apod. A dočetla se, že nejlepší vlna se prodává v Dánsku v nějaké zapadlé díře.

Jelikož příliš nevěří internetovým obchodům, navrhla, abychom pro tu vlnu zajeli osobně, aby si mohla vybrat na místě. Odjezd měl být okamžitě (bylo to v lednu). Dalo mi hodně práce posunout termín na příhodnější dobu s tím, že v létě přeci jen nevanou ledové větry a Dánové jezdí rádi na kole, což bychom my mohli také. Kompromis učiněn, výjezd koncem srpna. Z celé cesty si dovolím několik postřehů, možná se budou hodit těm, kteří uvažují, že by tam jeli také (samozřejmě ne nutně pro vlnu).

  1. Dánsko je z Ostravy stejně daleko jako Makarská. Dálnice v Polsku jsou vynikající kvality, jsou bezplatné (srovnání s jinou zemí by se neobešlo bez vulgarit). Německo má zase výhodu v tom, že tam není omezená rychlost a dá se drandit co to dá, takže cesta ubíhá hodně rychle.
  2. Netřeba mít místní měnu. Všude – i u zmrzlinového stánku – preferují karty. Ceny jsou dost vysoké (kurs dánské a naší koruny je cca 3,30,-). Presso 30 DKK, běžné jídlo /fish and chips/ 130,- DKK, nafta 13,30 DKK/l. Dálnice v Dánsku se neplatí, vyjma mostu z ostrova Finn na Sjaelland, kde je cena 270 DKK za přejezd (ale stojí za to).
  3. Dánsko je zemí cyklostezek. Jsou prakticky všude, vedle silnic, udržované, v drtivé většině kvalitní asfalt. Vzhledem k minimu převýšení (nejvyšší hora Dánska Mollenby má cca 180 m nad mořem), jde o rovinatý terén. Nutno počítat s větrem, někdy hodně silným.
  4. S tím souvisí i Kodaň, kde však cyklisté představují jisté nebezpečí, něboť jezdí rychle, předjíždějí náhle bez varování, cinkání apod. A jsou jich opravdu mraky. Docela se mi stýskalo po našich cestách s kohabitací s automobily.
  5. Typické hospody jsou v Dánsku velmi řídkým jevem. Sem tam člověk objeví nálevnu či restauraci (ta má však přesný rozpis, kdy se podává jídlo, mezi tím máte smůlu). Typická dánská kuchyně asi není, drtivá převaha jsou kebaby, pizza, fish and chips. Pivo je docela dobré kvality, ale fest drahé.
  6. Bydlení. Poprvé v životě jsme volili systém airbnb. Námi vybraná místa pobytu (celkem 3), splňovala vše slíbené, byla velmi kvalitní, čistá. Lze doporučit.
  7. Moře. Je krásné, ale díky vlnám se prostě nevykoupete, i když voda nebyla tak studená. Pláže jsou široké dlouhé a pusté.
  8. Kola lze nechat (asi vyjma měst) kdekoli odstavená. Máte jistotu, že je tam po dvou hodinách najdete, i když nebyla zamčená. Pocit bezpečí je cítit všude.
  9. Většina Dánů hovoří plynně anglicky, Jejich jazyk je jinak samozřejmě zcela nesrozumitelný, i když škola se řekne „skole“ a zatáčka je „swing“.

Dánsko je fajnová země pro dovolenou. Dánové jsou klidní (vyznávají „hygge“, což nelze prý přeložit, ale z jejich životního stylu snadno odvodit).

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Dánsko je super. Draho je tam fest, jako všude ve Skandinávii hlavně (co na to čeští kverulanti?), koupat se tam dá, ale je to jen pro otrlíky zvyklé na chladnější klima a častý vítr, vstup do moře buď přes skaliska nebo přímo z mola. Dánové jsou hodně happy a tolerantní k různým jinakostem (opět nic pro naše ultra konzervativní spoluobčany). Nám se tam s ženou moc líbilo.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial