Rozsviť, ať lépe slyší!

Život s našimi stárnoucími rodiči je někdy náročný, zvláště když potřebují stále více naší péče a pomoci. Pokud ale máme dobrý vztah, tak se občas i pořádně zasmějeme.

Naše babička, které říkáme Ovenka,  má problém se sluchem, který je stále horší a horší. Dnes už i se sluchátkem musí dávat hodně velký pozor, aby porozuměla tomu, co jí chcete říci. No a v telefonu často slyší něco úplně jiného, než co jí právě sdělujete.
V poslední době má radost z toho, že její nová televize umí zobrazovat v titulcích vše, co zazní na obrazovce. Může tak znovu vychutnávat staré pohádky, rozumí tomu, co se říká ve zprávách a občas si dokonce pustí i nějaký seriál.

Každý pátek večer, když zapadá slunce, se u ní sejdeme, abychom přivítali sobotu. Vzpomínáme, co jsme během týdne prožili a také zpíváme její oblíbené písničky. Děkujeme Bohu, že nás provedl dalším týdnem a je nám všem při tom spolu dobře.
Jednou, když už se stmívalo, jsem si všiml, že Ovenka přestává rozumět tomu, co říkáme. Došlo mi proč a tak jsem se obrátil na manželku, která seděla blíže k vypínači: „Rozsviť, ať Ovenka lépe slyší!“ Žena na mne chvíli hleděla, než i jí došlo, že to, co slyší, není nesmysl. Po chvíli se v pokoji rozzářilo světlo a já viděl, jak se má milá směje. Jenže Ovenka nic z toho, co jsme si povídali, neslyšela. Zopakoval jsem, co jsem říkal před malou chvílí, a v tom se rozesmála i babička.

Od té doby skoro každý pátek zazní: „Rozsviť, ať babička lépe slyší!“ A vždy to na našich tvářích vykouzlí úsměv, protože máme radost, že Ovenka ještě pořád slyší alespoň natolik, aby díky odezírání poznala, co říkáme. Občas i tak slyší něco úplně jiného, ale protože má i ve třiadevadesáti letech stále smysl pro humor, tak se tomu vždy rádi společně zasmějeme.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Hana
Hana
11 měsíců před

Moc hezké. Ne každý si umí cítit sílu těchto okamžiků.

Tomáš Vodvářka
Admin
11 měsíců před

Píšeš moc hezky, Vlastimile. Přeji Ti a Tvým blízkým Jeho pomoc….

Ján Šik
11 měsíců před

Hezké. Krásný den

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial