V prosinci nás čeká kolaps zdravotní péče. Hněv nesměřujte na lékaře

Maximální délka pracovní směny povolená zákoníkem práce je u nás dvanáct hodin. Pokud nejste lékař. Kdyby v nemocnicích platila stejná pravidla jako kdekoliv jinde a lékaři neotročili na nekonečných směnách, péče by zkolabovala. To nás patrně čeká v prosinci.

Sekce Mladých lékařů ČLK iniciovala akci Nebuď mýval (podle zvířete s tmavými kruhy pod očima). I pokud vás nezajímá lidský rozměr a nepovažujete za skandální, že mladí lékaři u nás dělají extrémně náročnou práci za směšné peníze (a jsou proto motivováni odejít do zahraničí, kde si vysoce kvalifikovaných pracovníků váží víc než my v Česku), možná budete souhlasit alespoň s tím, že pokud se s akutním problémem dostanete na sál, je lépe mít nad sebou odpočatého, soustředěného chirurga, než vyhořelou trosku.

Přečtěme si zápisky mladého lékaře Daniela Suka:

 

Protože koalice se rozhodla ignorovat námitky lékařů a uzákonit absurdní počet přesčasových hodin (832 hodin ročně, pro záchranáře až 1000 hodin přesčasů ročně), lékaři plošně začínají vypovídat prosincové služby.

Je s podivem, že se o tom zatím nikde nepíše. Fakticky to bude znamenat výrazné omezení akutní péče. Podle neoficiálních zpráv mých přátel-lékařů na twitteru už prosincové směny vypověděly stovky lékařů.

Bůh s námi, ale za tenhle žalostný stav nenesou v žádném případě vinu lékaři. Jejich protest je více než odůvodněný. Že současný systém zdravotnictví není z mnoha důvodů udržitelný, ví každý. Rozebírat do detaily příčiny téhle katastrofy mi nepřísluší a je nad rámec tohoto článku, ale všichni víme, jaký přístup mají Češi ke svému zdraví, k prevenci a ke zdravotním službám.

Já považuju za úplně nejhanebnější drastické nadužívání zdravotní péče. Zeptejte se svého známého záchranáře, kvůli čemu všemu si lidé volají v noci sanitku. Zeptejte se sloužící mladé lékařky, s čím jsou schopni lidé přijít na pohotovost. Zeptejte se svého praktika, jaké procento jeho pacientů chodí na preventivní prohlídky. Zeptejte se v lékárně, jaká je celková hodnota léků, které lidé skladují doma, aniž by je užívali. Nic jim v tom nebrání, všechny tyhle věci jsou přece zdarma.

Doufám, že v prosinci dojde ve zdravotnictví k pořádnému otřesu. Doufám, že veřejnost pochopí, že na vině jsou všichni ti politici, kteří s tím celé roky mohli něco udělat, ale zametali tenhle problém pod koberec a doufali, že lékaři to zkousnou jako vždycky. Doufám, že dojde k revoluci v přístupu ke zdravotní péči, že se lidé probudí a uvědomí si, že mají z velké části za své zdraví odpovědnost. Doufám, že lékaři dostanou odpovídající ohodnocení za svou vysoce kvalifikovanou práci. A doufám, že v nemocnicích se konečně začne dodržovat rozumná doba pracovních směn.

A doufám, že Válek půjde od válu. Bylo by krásné mít na ministerstvu zdravotnictví po letech zase někoho kompetentního.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

13 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Klára
Klára
11 měsíců před

Co jsou lidi s to mít doma a nespotřebovat? Třeba roční zásobu prakticky čehokoliv včetně drahých nových antidiabetik, antikoagulancií, inhalátorů, pět a více balení předplněných inzulinových per… V Praze nebyly výjimkou dvě igelitky léků donesených k likvidaci. V hodnotě desítek tisíc Kč.😕

Tomáš Vodvářka
Admin
11 měsíců před

Mám pocit, že už Válek začal couvat, ale jistý si nejsem. Návrh poslance Kaňkovského byl obludný v tom, že hovořil o „dobrovolnosti“ služeb nad oněch 416. Každý, kdo jen trochu čichl k systému, ví, že pokud pan primář „požádá“, je dobré mu „vyhovět“. Opak znamená nelibost atd…Argumenty starších kolegů, že oni to zažili také mi připomíná vojnu, kde mazáci buzerovali bažanty a ti po roce, když se stali mazáky, přenesli systém na bažanty. Jednoznačně – systém lékařské pohotovosti je z podstatné části pro ožralce, feťáky, ty, kterým se nechce na noční po pěkném dni a jedince, kteří jsou schopni přijít… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před

Tou poslední větou jste to vážně zabil. Vy máte strach, abyste našel nějakého kolegu lékaře? 😳 Ale no tak. Nic ve zdravotnictví nefunguje tak dobře, jako „svaz známých“. Vy to přeci jako lékař víte líp nez já laik, který ovšem tuhle „službu“ také využívá. Nerad. Musím ji využívat. Jak jinak bych třeba našel rychle pro mámu sociální zařízení, které nutně potřebuje hned, nebo urychlil např. CT vyšetření, které prostě člověk potřebuje ihned a ne za čtvrt roku. Buď kamarádi, nebo protislužba z mého oboru či peníze. Nezlobte se za upřímnost, ale tento stav přežívající od socialismu jde rovným dílem nejen… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před
Reply to  Jiří Konrád

Jinak se omlouvám za tón. Neberte to osobně, jako kritiku. Jen jsem stavem zdravotnictví slušně řečeno velmi rozladěn. Zažívám složité období přesunu nemocné mámy do vhodného zařízení. Je to lidsky těžké, člověk si musí sáhnout hluboko do svědomí, jestli udělal všechno a jestli nebyl schopen udělat víc. K tomu srážka se systémem. Děsivé období stresu, vlastních výčitek a minima spánku. To je ale na delší text… Pěknou neděli.

Tomáš Vodvářka
Admin
11 měsíců před
Reply to  Jiří Konrád

Pane Konráde. Minulý týden mne navštívil můj dlouholetý kolega z oboru onkologie. Má 75 let, pracuje ještě na kratičký úvazek. Byl asi 15 let šéfem ostravské ČLK. Potřeboval neurologické vyšetření. Podotýkám, že celý život pracoval v jedné nemocnici (Fakultní Ostrava). Logicky volal tam, aby ho kolega neurolog vyšetřil před operací – dostal termín….v březnu 2024.
Takže si moc nevymýšlím.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před

Chápu. Všude je to jinak, ne každý má ostré lokty, ono to ani nejde. Vždyť logicky když je někdo zvýhodněn, musí být druhý znevýhodněn. Celý systém je nehosdpodárný. Jak píše paní nahoře, lidé mají běžně v šuplíku mraky prošlých léků do zásoby. Manželka navštěvuje více specialistů, každý si udělá svoji vlastní laboratoř. Na jaře se jí stalo, že během jediného měsíce byla 3 x na odběrech? Ptám se proč? V době internetu, sítí. Tohle by pojišťovny prostě neměly proplácet. A to jsou zřejmě jen drobné…

Tomáš Vodvářka
Admin
11 měsíců před
Reply to  Jiří Konrád

Řeknu Vám příběh z praxe….vlastní. RTG vyšetření – běžná věc, klasické snímky, někdy samozřejmě CT a magnetická resonance. V provozu nemocnice existuje systém PACS, tedy možnost každého lékaře i z jiného oddělení se na snímky, výsledky biochemie etc ihned najít a prohlédnout. Chtěl jsem totéž – navedení na systém zvenčí, přístup atd. Ihned se objevila firma, která mi řekla, že mi to rádi nainstalují. Cena zřízení 20 tisíc, roční poplatek cca 4-5 tisíc. Vzhledem k tomu, že mí pacienti chodí na různá pracoviště (nejen v Ostravě, ale i v širším okolí), musel bych mít u každé nemocnice zvláštní přístup. Opravdu… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před

Chápu. Každá mince má dvě strany. Jsem pouhý laik. V podstatě potvrzujete, co píšu. Tyhle datové systémy by měl zajistit stát. Stále se mluví o digitalizaci a jediný výstup, který z toho aktuálně znám je hloupý návrh na rušení RČ, který vůbec nic neřeší… Tady jsou ty úspory do očí bijící. Samozřejmě přístup pro všechny strany musí být bezpečný a ZDARMA! Jinak to nemá smysl.

Jiljí Záruba
11 měsíců před
Reply to  Jiří Konrád

Tak já nevím… Poslední roky se mi dostalo dost zdravotní péče včetně dvou operací a nemusel jsem nic dělat po známosti ani nikoho uplácet, a to všechno „zadarmo“. Dokoce i na pohotovosti kvůli podezření na zlomeninu. Asi jsem dítě (dědek) štěstěny.

Ovšem nechápu, proč někdo chce, aby lékaři sloužili čtyřiadvacítky. Čím argumentuje pro to, že je to pro společnost přínosné? Přece to musí nějak zdůvodnit, ne?

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před
Reply to  Jiljí Záruba

Tak to máte fajn. Osobně si taky nestěžuji. Naši lékaři odvádí špičkovou péči. Ohledně přesčasů mám samozřejmě pro lékaře pochopení. Je to nelidské. Na druhou stranu, stalo se mně, že mě můj internista zcela bezdůvodně vyřadil z evidence. Prostě mě dál odmítal ošetřovat. Opravdu dobrý lékař, nemůžu si stěžovat, byl důsledný a než došel k finální léčbě, nic nezanedbal a nechal mě řádně proklepnout. Pak mně najednou řekne, ať příště nechodím. Že se mám obrátit na obvodního lékaře nebo na někoho jiného. Chtěl jsem vysvětlení, nic, jen uhýbal. Trvalo mně rok, než jsem našel nového internistu. Obvodní lékař mně jasně… Číst vice »

Ján Šik
11 měsíců před

Výsledek tohoto stavu má řadu příčin. Nadužívání zdravotní péče je otřesné. Zavedl bych znova poplatky a to hlavně na pohotovostech v řádech set korun, ale stejně to nepomůže, dokud že společnosti nevymizí ta bezohlednost, sobectví a neúcta. Pri Covidu to bylo videt nejvic. Obávám se, že nějaká razantní změna v kterou doufáte nebude. Věci se ale budou měnit a mění se, jen to půjde pomalu. To, že se lékaři ohradili je začátek. Je to taky signál, že konečně lidé přichází na důležitou věc. Totiž, že důležitější než peníze je čas na sebe a na rodinu a vlastní zdraví. Když Válek… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před
Reply to  Ján Šik

Naprosto přesně napsáno. 👌Zdravotnictví se dle mého názoru utápí nikoliv ve špatné péči (přesně naopak!) či nedostatku peněz a lidí, ale kvůli špatné organizaci. Jsem laik, ale domnívám se, že je potřeba konečně přistoupit k opravdovému funkčnímu zdravotnímu pojištění.

Alejandro Azamedo
11 měsíců před

Už v oboru 15 let nejsem, ale vidím jak to jde od desíti k pěti a divím se, že dosud ke kolapsu nedošlo. Ono už nejde jen o mizerný peníze, ale o to, že zdravotníci nemají čas na odpočinek a volno. K čemu by byly i člověku miliony, když by žil jen v práci a rodinu ani neviděl. Legalizací dosud nelegálního místo opravdu systémovýho řešení, ktery je bohužel pracnější a aspoň na dekádu než se projeví, tak přijdou s takovýmto sebedestrukčním tlačítkem 😔. A kašlali na to všichni politici u koryta posledních 20 let určitě, ne-li víc. Je potřeba to… Číst vice »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial