Kdo taky vyhrál volby na Slovensku

Není divu, že mnoho komentátorů a blogerů hodnotí výsledky voleb na Slovensku. Někdo má z výsledků radost, jiný naopak smutní, což bývá obvyklé. Rád bych zmínil jeden faktor, který je přinejmenším pozoruhodný.

Za SMER kandidoval poslanec této strany.Luboš Blaha. Čtenáře nechci zatěžovat podrobnostmi jeho života a názorů, vše lze najít ve Wikipedii. Byl jednou z nejvýraznějších postav předvolebních mítinků. Pomíjím jeho běžné oslovení příznivců soudruzi a soudružky, jeho výkřiky „venceremos“ (takto se zdravil kupříkladu i „revolucionář“ Che Guevara, jedinec, který měl zvláštní zálibu osobně střílet mladá děvčata).

Došlo to tak daleko, že měl soudním příkazem zakázáno se vyjadřovat k presidentce státu Zuzaně Čaputové. Což mu nebránilo, aby před volbami v Nitře rozvášněnému davu nadhodil slogan, že  „paní Čaputová je americká…“ a dav odpověděl „kurva“. Tento výkřik opakoval cca 5x po sobě. Pozoruhodné na tom je, že nikdo z věrchušky, přítomné na pódiu, se proti tomu neohradil, dokonce ani jedna žena z vedení SMERu. Ve videu je naopak možné zaznamenat úsměvy představitelů strany,. kterým tato vulgarita jejich kolegy vůbec nevadila. (odkaz na video zde

Pan poslanec posléze na dotaz novináře řekl, že čekal z davu odezvu, že odpověď bude, že je to „agentka“  a že on odpovědi davu nerozuměl. Tato výmluva je na přibližně stejné úrovni, jako argument ministra sprvedlnosti Pavla Blažka o silné bouřce, trvající 5 hodin, která mu nedovolila odejít z hospody, kde se před deštěm ukryl. (odkaz na video zde)

Pan poslanec Blaha se rovněž nechal veřejně slyšet, že po vyhraných volbách bude nutné některé občany Slovenska „vystěhovat“. Myšleni jsou ti, kteří nesplňují kritéria „správného mužství a ženství“, tedy homosexuály apod.

V politice je možné ledasco. I my jsme měli 10 let v čele státu kohosi, kdo své politické odpůrce či jemu nepoklonkující novináře označoval terminologií poslední cenové skupiny po 23.00 hodině a desátém pivu. Budiž mu ke zbytku cti připsáno, že on nikoho z republiky nevyhazoval.

To, že vítězství SMERu vítají dva poslední expresidenti našeho státu, generální tajemnice KSČM (nevím, jaký má nyní titul, používám ten, který znám z minulých dob), ale třeba i expředseda vlády Jiří Paroubek, který se profiluje čím dál více jako člověk, kolaborující s Ruskou federací, je rovněž dostačující známkou kvality tohoto vítěze posledních slovenských voleb.

Již před 500 lety Étiénne de la Boétié napsal knihu „O dobrovolném otroctví“, kde postuluje zásadní myšlenku, že lidé často, rádi a ochotně dávají svou svobodu do rukou někoho, kdo je poté o ni připraví.

Bude tedy nutné sledovat, kterým směrem vyrazí první transport „nevyhovujících Slováků“, jež je třeba odsunout, aby Slovensko začalo být tou krásnou, čistou a ničím nepošpiněnou zemí, jak si ji nejspíše vysnil poslanec za stranu SMER Luboš Blaha.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

16 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Alejandro Azamedo
10 měsíců před

Slovensko se řádně zahrabalo, jen co je pravda. Naši východní spusedé jsou evidentně ještě jednodušší než třetina naší populace.

Martin Přibyl
Martin Přibyl
11 měsíců před

Nevím, jestli narážíte na období druhé světové války nebo jde o podobnost čistě náhodnou. Zrovna nedávno jsem si připomněl, že tehdy dokonce platili Německu za to, aby mohli vyvézt nevyhovující občany z území Slovenského státu.

Hana Rybnická
Hana Rybnická
11 měsíců před
Reply to  Martin Přibyl

Před delší dobou o tom informoval „Der Spiegel“ článek se ještě dá vyhledat. Jednalo se o židovské občany, slovenský stát platil Říši za každého občana-občanku 500 říšských marek za „přesídlení“ a záruku, že se tito občané na Slovensko nevrátí. Beze stopy zmizelo i několik rodin, které otec dobře znal.

Soňa Bulbeck
11 měsíců před

Ďakujem, Tome, že sa venujete tejto téme, je to naozaj bohužiaľ tak, že sa slušnosť dnes nenosí, a áno, pani prezidentka to nemá ľahké…a to ešte netušíme, kto príde po nej a ako sa vysporiada s tým, čo nás čaká…

Jaroslav Červenka
11 měsíců před
Reply to  Soňa Bulbeck

Koukal jsem na fotky ze setkání s Ficem. Vnímal jsem jí jako velmi smutnou, unavenou a zklamanou, byť situaci zvládla s grácií. Bylo mi jí líto. Velmi si jí vážím.

Martina
Martina
11 měsíců před

Dobrý den pane Vodvářko, politiku od kovidu nesleduji. Nicméně když to vezmu co se dělo na Slovensku, tak to byl u nás jen čajíček. Pokud vím Fico se proti kovidismu silně ohrazoval a byl to snad jediný člověk, který měl tzv. koule. Zatímco prezidentka se chovala, tak jak se chovala. Popravdě se výsledkům voleb nedivím. Fico je starý matador. A kovidová vláda si to tam pokazila sama. To co tehdy vyvolala media a vlády jednotlivých států se chovali podle dominového efektu hrozně moc uškodilo. Důchodci u mojí tchyně se cítí hromadně podvedeni očkováním, jelikož svoje zdravotní problémy s tím spojují.… Číst vice »

Last edited 11 měsíců před by Martina
Martina
Martina
11 měsíců před

Tak to nevím že je někde fašistické hovado. Je jedna teze pokud myslíme na to co nechceme stává se to skutečností. Sama jsem si to odzkoušela za kovidu. Byla to pro mě životní lekce i pro mé děti. To znamená, že myšlenkově nepodporuji to co nechci. I když někdy to je sakra těžké. Na Slovensku budou mít fašistického ministra a u nás jsme z Brna vyslali výkvět naší politické scény. To že je Don Pablo ministrem spravedlnosti je výsměch všemu a věřte, že moc dobře vím o čem a o kom mluvím. Náš pan premiér také není mezi svými bývalými… Číst vice »

Hana Rybnická
Hana Rybnická
11 měsíců před
Reply to  Martina

A pokud je někdo opěvován je to v pořádku? „Opěvování“ byli Hitler a Stalin . Kontroverzní osobnosti dosáhly v historii dost často neobvyklé výsledky.

Jaroslav Červenka
11 měsíců před

Když čtu některé reakce na idnes v diskuzích, už si jen říkám, co bychom chtěli. Dnes jsem se setkal se dvěma zkušenými novináři, shodli jsme se na dvou číslech. Tady 50 %, na Slovensku 70 %…..

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před

Nad i-dnes jsem zlomil hůl. Tento server jsem si vymazal ze všech záložek a pro informace už chodím jinam. Blog jsem nenavštívil od doby, kdy mně zrušili účet. Zajímavé je, že mně ovšem stále chodily komerční nabídky, i když jsem je požádal o kompletní výmaz mé historie. Nakonec jsem byl nucen je zablokovat. 😊 Zajdu občas sem, protože zde působí většinou inteligentní lidi.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před

Obdivuji prezidentku Čaputovou za její dnešní prohlášení ke slovenským volbám. Přesně takhle se má chovat slušný demokratický politik. A taky věřím, že při podání ruky tomu rypákovi (jinak slušněji to neumím říct) se musela chvět odporem.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před

👍

Hana Rybnická
Hana Rybnická
11 měsíců před

Bohužel asi ano a především se zřejmě neuvěřitelně velká část občanů přidá. Upřímně řečeno, dělám si o ni starosti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial