15% občanů republiky je toho názoru, že za komunistů bylo líp

V den oslav 17. listopadu 2023 běžela na ČT 24 ve zpravodajské lince informace, že 1/6 občanů České republiky míní, že před rokem 1989 bylo lépe.

Je škoda, že podobná informace, která je zajímavá nejen ze sociologického hlediska, nebyla podrobně rozebrána, jak tomu bývá u jiných anket, kde se dozvíme zpravidla jak věkovou, tak i vzdělanostní strukturu respondentů. Člověk by mohl použít laciný vtip, že anketa byla provedena na stranické schůzi KSČM, kde je věkový průměr 80+.

Předpokládám, že tomu tak nebylo a že průzkum byl veden poctivě. Je více než dobře, že zbývajících 5/6 dotázaných si to nemyslí a že jsou tedy se svým životem spokojenější, než tomu bývalo kdysi dávno, kdy na nás z obrazovek hleděl přes silné brýle JUDr. Gustáv Husák či jsme poslouchali intelektuální erupce slov Milouše Jakeše.

Onu nostalgii za minulým režimem bych tak trochu chápal ( i když ne zcela ) u našich starších spoluobčanů, kteří vzhledem k letům prožili své mládí v době vlády jedné strany, prožívajíce své dospívání, a do té doby se střetávali se systémem jen sporadicky. Brali život v drátěné kleci jako hotovou věc, stejně jako povinné brigády a uctívání gerontů na tribuně 1. máje. Orientovali se na zcela jiné věci, jako třeba balení holek (opačně kluků) nebo čundry do hor s pocitem svobody, Všechen sliz té doby nechali na starostlivých rodičích.

U těch nejstarších respondentů to byly ony „jistoty“, tedy povinnost pracovat (či práci předstírat) a dostávat za to plat, který stačil na obživu rodiny a jednou ročně dovolenou na Velkém Dářku.

Pokud za tou dobou teskní lidé pod padesát let věku, je to mnohem zajímavější. Dobu budování socialismu nezažili, znají ji jen z vyprávění či nepodařených inscenací té doby, kterými nás tu  a tam obšťastní nějaký ten film pro pamětníky. Co je tak přitažlivého na době, kdy byl na výběr jeden typ jogurtu ( a poměrně nechutný), mléko polo a plnotučné v pytlíku, toaletní papír a dámské vložky jako podpultové zboží a několikaletý pořadník na Trabanta? Kdy pro kvalitnější zboží musel pokorně oslovit veksláka před Tuzexem, aby směnil 5 Kčs za jeden bon a poté papírek směnit u kasy za voňavku pro svou milou, případně kvalitní džíny. Co je přitažlivé na době, kdy v nemocnicích nebyly léky a délka života závisela m.j. i na tom, jestli bude k mání umělá ledvina či nějaká ta krabička „dovozového léku“, který měl účinek a menší vedlejší příznaky? Době, kdy stačilo v hospodě zaremcat na režim a člověk měl posléze výrazné kádrové potíže a to byla ta lepší varianta, protože to mohlo skončit i rekreačním pobytem třeba v věznici Rýnovice, kde ve volnám čase skládal pytlíky či navlékal korálky.

Dnešní doba je samozřejmě plná nejistot a turbulencí. Je to daň za svobodu, za možnost rozvoje osobnosti bez toho, aby se člověk musel sklonit před nějakým stranickým idiotem ve vyšším postavení, na němž závisel lidský život žadatele. Doba, kde je možné vyrazit do světa na zkušenou a poznat, že nikde nikdo nikomu zadarmo nic nedá a že jen vlastní um a šikovnost člověku přinese úspěch a potěšení z vlastní práce.

Opravdu je nutné té jedné šestině dotazovaných zařídit nějaké to štábní cvičení v ohraničném prostoru, kde by se simulovala tehdejší situace bez možnosti předčasně odejít pro nesnesitelnost? Je jen škoda, že tento sociologický rozbor nebyl podrobnější s výše uvedenými aspekty.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jana Melišová
Jana Melišová
9 měsíců před

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009131001322 Dnes si pripomíname výročie začiatku tzv. Nežnej revolúcie, ktorá v Československu ukončila vládu Komunistickej strany. Fotografia, ktorú vidíte je z odľahlého kúta cintorínu v pražských Ďáblicích. Je na nej detský cintorín z 50.-tych rokov. Symbolický pomník tu má 37 detí, ktoré sa narodili v tajnej pôrodnici vo väznici na Pankráci, či v iných väzeniach a lágroch. V podmienkach, ktoré tam panovali, deti nemali veľkú šancu prežiť. Na viacerých pomníčkoch je informácia, že žili len dva dni. Niektoré pár týždňov. Deti boli totiž matkám po pôrode odoberané a umiestnené v samostatnej cele. Na cintoríne sú však pochované aj staršie deti,… Číst vice »

Hana Rybnická
Hana Rybnická
9 měsíců před

Vzpomínám si na fronty před obchody, dokonce někdy i na obyčejné brambory. „Jaroš dostal máslo“ se rozkřiklo mezi sousedkami (Jaroš byl znárodněný malý prvoprepublikový obchudek s potravinami na rohu venkovské ulice). Kousek masa na neděli jen proto, že příbuzná byla kadeřnicí a pravidelně česala vedoucí blízké samoobsluhy, tato dostávala každý čtvrtek malý příděl který zdaleka pro celou čtvrt nestačil . Uhlí k vytopení rodinného domku, otec ještě za první republiky postavil, jen proto že měl známého a ten zase známého … příděl byl tak nízký, že otec (aby nedošlo k omylu, byl německý sociální demokrat) jednou zaklel, že za války… Číst vice »

Alejandro Azamedo
9 měsíců před

Hezky napsáno. K poslednímu odstavci lze jen dodat, že v dnešní době různých soutěží, reality show, zážitkových a únikových her by mohla být simulace před rokem 89 opravdu zajímavým edukačním mechanismem jak pro tu 1/6 tak pro zbylých 5/6. Dotyčný by se musel vzdát svých základních práv a svobod a muselo by jistě dojít k úpravě na úrovni ústavního i mezinádorního práva, aby zážitek byl opravdu autentický, ale výsledek by se rozhodně zapsal do dějin a do myslí všech zainteresovaných :))

Alejandro Azamedo
9 měsíců před

Přidaná hodnota takovýho pořadu by byla určitě větší. Co se týče těch výměn manželek, love islandů, prostřeno, ulice apod. to je takový neuvěřitelný hladítko na mozek, že by to mělo být trestný to vydávat. Lidi u toho sedí jak lobotomové a hltají ty nesmysly nacpaný teleshopingem mezi zbytkem vaty. Dokonce jsem slyšel moudra typu „kdo žije jak v Ulici, ten žije dobře, tam maj správnej pohled na životní hodnoty“ 🤣. A tyhle lidi se zápletkou „Chosé nepřijel“ se pak smějí člověku, že si zahraje hru na pc s příběhem nebo poslechne hudbu na youtube eventuelně mají další „moudra“ o které… Číst vice »

Hana Rybnická
Hana Rybnická
9 měsíců před

vynikající rozbor. diskuze dnes na NP. Často myslím na otce (+1984). Říkával: Lidstvo se nikdy ničemu nepřiučí. Ještě v tomto století dojde k třetí světové válce.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial