Lyžníci

Jsem od narození lyžař, šumavský lyžník, a žiju pod Ještědem, ale to, co se teď na našich horách bez sněhu děje… tomu nerozumím… 🙁

Článek

Jsem Šumavák, tedy s lyžema – mami, promiň – v podstatě poroděn. A každou zimu, co jsem zažíval, tak jsem lyže potřeboval. A rovnou řeknu, nebavilo mi to. Ale na té mé milované Šumavě to prostě byla nutnost. Na běžkách, i na Zadově si o víkendu zařádit na sjezdovce, bývalo fajn, když to bylo přirozené. Když napadlo. Tak to bývalo.

Proč ne. Taky k nám kvůli tomu jezdili turisti. Celá desetiletí. Moc jsem je nechápal, že sem jezdí za něčím, co já musím…

Ale proč ne, proti gustu žádný dišputát, co… Ať si jezdí na sjezdovky a utrácejí svoje prachy za něco, co jinde nenasněží.

Ovšem… Ani nám už tady kolikrát nenasněží… Nebudu Gréta, takže aniž říkám proč, prostě nenasněžuje, víte.

Abych to zkrátil. Přijde mi úchylné jezdit lyžovat na hory, kde není přírodní sníh a je jej třeba kvůli vám vyrábět z vody a energie uměle, abyste mohli lyžovat.

Možná si to omlouváte ziskem pro těch pár podnikatelů, co si byznys založili na vašem lyžování, ale ne , tady u nás na horách jsme žili dobře před váma, za vás a budeme i po vás , věřte mi.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
6 měsíců před

Máš recht. je to svým způsobem zhovadilost. U řady měst níže položených, kde prostě sníh není /samozřejmě, že se planeta neotepluje, že pane Václave Klausi/, se vybudovala řada vleků, které jsou blízko a tak se tam ten sníh narve ( se salmiakem ), aby si mohli měšťáci po šichtě sklouznout. Co to dělá v létě s přírodou, nikoho nezajímá.
Osobně v ČR na lyže nejezdím. Krátké svahy, narváno. čekání na vlek… Pokud sečtu počet najetých kilometrů u nás a třeba ve Val Gardeně, tak ten ujetý kilometr v Itálii přijde lacinějši. A u nás nedostanu italský kafe s williamskou.

Martin Plischke
Martin Plischke
6 měsíců před

Mluvíte mi z duše. Jsem z Liberce a taky nevím proč musí být bílé sjezdovky pri 10°. Nejlepší je když přijede ekoaktovista svým autem na baterky a lyžuje na umělém sněhu…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial