Já už pomáhat nebudu

„Já už pomáhat nebudu“, pravila paní s bílou hůlkou své spolucestující v šalině. „Dřív jsem pomáhala, ale zjistila jsem, že v těch neziskovkách jsou jen samí podvodníci. Dříve jsem občas přispěla na nějakou sbírku, ale kdoví, kde ty peníze končí“, říkala. Po chvíli ještě dodala: „Navíc, mně také nikdy nikdo nepomohl. Všechno jsem si vždycky musela zařídit sama.“
Ten útržek rozhovoru jsem zaslechl krátce před tím, než jsem vystupoval a tak už jsem neměl možnost ani zareagovat. Navíc jsem počítal s tím, že paní také vystoupí, protože po naší ulici vídám denně chodit lidi s bílou holí do TifloCentra. To je zařízení, kde je učí všem dovednostem, které potřebují, aby mohli zůstat aktivní součástí společnosti. Nevystoupila, ale jela dál.

Doma jsem se pustil do vaření a uvažoval, co asi ta paní musela prožít, než dospěla k takovému závěru. Taky jsem přemýšlel, zda je pravda, že ve všech neziskovkách jsou jen samí podvodníci. A skutečně jí v životě nikdo nikdy nepomohl?

Sám dělám dobrovolníka v Adře a během života jsem jako pastor spolupracoval se Slezskou diakonií, Charitou, Červeným křížem, Armádou spásy a dalšími neziskovkami. Vždy s pocitem, že hlavní motivací k existenci těchto organizací není zisk, ale snaha pomoci těm, kdo se ocitli v nesnázích.
Osobně znám i vedoucí podobných zařízení a nevnímám, že by si žili ve vatě. Kamarád dělá „terénního pracovníka“ v Armádě spásy. Pracuje s bezdomovci a vsadil bych i své oblíbené boty, že většina z nás by za ty peníze, které za to dostává, ani nevstala z postele.

Pojďme ale ke druhé otázce. Můžeme si všechno zařídit sami? Je možné existovat bez pomoci jiných? Zkušenost mi říká, že ne. Mnohokrát jsem se ocitnul v situaci, kdy bych měl vážný problém, pokud by se nenašel někdo, kdo mi pomohl nebo poradil.
Ale nemusí jít ani o život. Stačí, když v supermarketu změní rozložení zboží a já najednou hledám něco, co vždy bývalo na svém místě a teď to tam není.
Nedávno jsem doma nechal peněženku a neměl tak žeton na nákupní vozík. Zachránil mne mladík, který už měl nakoupeno a přenechal mi svůj vozík i s žetonem.
Když měla naše babička vážný zdravotní problém, volali jsme „rychlou“. Byli u nás opravdu rychle a babičce pomohli.

Pomoc má být vždy dobrovolná a ten, kdo pomáhá, by z ní měl mít radost. Na druhé straně, jakmile nás přestanou zajímat problémy jiných, začneme časem vnímat jen sama sebe a brzy uvěříme, že se nikdo nemá tak špatně, jako my. Stanou se z nás ubrblanci nadávající na svět, ve kterém je najednou všechno špatně…

V oblasti pomoci jsem už také obezřetnější. Méně reaguji na natažené ruce na ulici. Pokud mne někdo žádá o „půjčku, kterou zaručeně vrátí“, tak nepůjčuji, ale dávám tolik, kolik mohu postrádat. Pokud se mi peníze nevrátí, neprožívám pak velké zklamání.
Také jsem si jednu neziskovku, které posílám měsíčně pravidelný obnos, protože jí důvěřuji. Čas od času pomůžu i někomu na ulici, ale to je spíše výjimečné. Jako důchodce se též dělím o svůj čas s těmi, kteří zůstali sami a chvilka s někým, kdo je ochotný jim naslouchat, je pro ně vzácností.
To, co dělám, není nic světoborného, ale já jsem rád, že mám tolik peněz a času, že se o obojí mohu rozdělit s těmi, kteří se nemají tak dobře jako já a moje rodina.

I té paní v šalině, která prohlásila, že už nebude pomáhat, bych přál, aby své rozhodnutí ještě přehodnotila. Pokud zase začne podle svých možností pomáhat, a zůstane přitom obezřetná, určitě velice rychle zjistí, že ten život je najednou mnohem krásnější a šťastnější.
A to bych jí ze srdce přál.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

8 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
2 měsíců před

Je to tak, jak píšeš, Vlastimile. Mne unavují ty tirády na „proklaté neziskovky“, které nedělají nic a žijí si ve vatě. Pokud by zítra všechny náhle skončily, stát se zhroutí. Řada z nich supluje neschopnost státu se starat o věci, kde by se starat měl. na straně druhé – to vždy říkám těm brblajícím – že největší neziskovka u nás je …Fotbalová asociace….což vždy vzbudí údiv. Jinak – na ulici dávám jen zcela výjimečně, mám své organizace, kde jsem si jist, že moje peníze pomáhají a tam posílám, když mohu. Většinou koncem roku, kdy vím, jaký bude můj výsledek za… Číst vice »

Vladimír T. Gottwald
2 měsíců před

Máš recht, Tome, že mnoho neziskovek koná činnost potřebnou, lidumilnou a bohulibou.. , Chtěl bych věřit, že tak je tomu u větší části z těch asi 150 000 neziskovek, které v Česku působí, ale na to dost informací nemám. Ale zcela jistě bych nedal ruku do ohně za všechny neziskovky šmahem. Vůbec nejsem nadšen tím, že (i ze mnou zaplacených daní) jsou takto placeny i neziskovky politické, včetně think-tanků politických stran, od ANO a ODS přes Piráty a Okamurovu SPD, až po neparlamentní Socdem. Neřkuli leckteré další neziskovky propagandistické, namnoze agitující za politické metody a cíle, které se mi bytostně… Číst vice »

Last edited 2 měsíců před by Vladimír T. Gottwald
Tomáš Vodvářka
Admin
2 měsíců před

Jsem si jist, že v houštině neziskovek se jistě najdou i ty vysloveně na hovno, sloužící k namaštění kapes. Právě proto vybírám, kam to pošlu, zpravidla o nich vím mnoho a vidím výsledky jejich práce.
O tom fotbalu jsem nevěděl, opravdu jsem měl za to, že za tyhle prachy tam sedí Berbr, Pelta a jim podobní, kteří z toho dělají svůj pašalík a u nichž už jejich ksicht svědčí o mnohém. Nijak nevnímám zle, že peníze jdou na malé kluky a jejich trenéry, vesnická hřiště atd. Tam to vidím jako přínos.

Vladimír T. Gottwald
2 měsíců před

To jsme na tom podobně, ta podpora ze státního rozpočtu pro FAČR (která opravdu činí necelé dvě koruny na jednoho hráče) mi taky vůbec nevadí. Zatímco mne však vysloveně sere, že i z mých daní byly prostřednictvím neziskovek dotovány rozličné více či méně obskurní politikářské instituce, jako iStar, Stranický institut SPD, π, Institut české levice, Topaz, Institut pro politiku a společnost, Masarykova demokratická akademie, Instituty pro křesťansko-demokratickou politiku i pravicovou politiku, jejichž prostřednictvím jsem platil roztodivné propagandistické akce, mj. dokoncee i digitální zpracování děl V. I. Lenina či besedu s velvyslancem KLDR. Podobně jako přes jiné neziskovky (Na Mysli, Meta, Nesehnutí,… Číst vice »

Last edited 2 měsíců před by Vladimír T. Gottwald
Jara Rankova
Jara Rankova
2 měsíců před

Doslova zasnu, jak jste tam doma vladou pomalu a jiste zbavovani jistych castek pebez v danich, mam pocit, ze se to tady v Kanade nedeje, vim jen, ze se muze ruznym politickym stranam „darovat“ urcita castka, ktera se pak z dani odcita. Nikdy jsem zadnou stanu financne nep[odporovala. 2 x v tydnu jsem dobrovolnikem ve zdejsim SPCA – utulek pro zviratka (ta divoka jsou jinde), chodim vodit psy, obcas mam tehotnou kocici mamu, nez se narodi kotata, ty i s mamou po dvou mesicich odevzdam – jdou na adopci. Pravidelne posilam penize na zachranena zvirata organizaci ROLDA, staraji se take… Číst vice »

Vladimír T. Gottwald
2 měsíců před
Reply to  Jara Rankova

To by ještě bylo krásné, kdyby mi někdo řekl, co a koho z mých daní konkrétně platí. Ale tak to není, zaplacené daně odcházejí do veřejných rozpočtů, a pak jsou ty peníze rozděleny. Část ze zákona, zbytek podle rozhodnutí právě vládnoucí garnitury (mimo jiné i neziskovkám). Ale na zhruba stejné úrovni je to myslím i v Kanadě, vždyť Den daňové svobody (Tax Freedom Day) jste letos měli ve stejném týdnu jako my – v Česku 11. června a v Kanadě 13. června. 😉 Možná bychom mohli závidět pracujícím v Austrálii, USA, Švýcarsku, Estonsku…, kde Den daňové svobody mají už v… Číst vice »

Last edited 2 měsíců před by Vladimír T. Gottwald
Tomáš Vodvářka
Admin
2 měsíců před

Jen smutně vzpomenu na desátek v dobách dávno minulých. Jasně, nebyla infrastruktura, zdravotní péče atd. Ale jsem si jist, že poctivý správce daně (Tvé, mé a dalších cca 10.5 M), který by je vynakládal účelně, by za pár let stvořil „zemský ráj to na pohled“.

Vladimír T. Gottwald
2 měsíců před

Tomu bych asi i věřil…
😉

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial