O morálních dilematech dnešní doby

Kolega bloger a můj přítel Jan Andrle napsal zajímavý blog na idnes s názvem Děti v Gaze. Pokusím se o jeho rozšíření s vědomím, že patent na pravdu nemám a mít nemohu.

Vzpomínám si na jednu přednášku z psychologie. Byla nastolena modelová situace v níž měl dotyčný udělat rychlé rozhodnutí. Z kopce se řítí těžký vůz, který nelze zastavit. Je ještě nahoře před výhybkou. Jedna z kolejí vede na skupinu deseti dělníků, k nimž proband (tedy zkoušený), nemá žádnou vazbu, nezná je a jsou mu zcela cizí. Na druhé koleji si hraje jeho vlastní dítě. Je jisté, že vůz nárazem všechno zabije. Vůz nelze zastavit, nelze dát žádnou výstrahu těm za výhybkou. Na rozhodnutí máte několik vteřin. Co uděláte?

Jisté je jen jedno. Ať uděláte cokoliv, vždy je to svým způsobem nemorální, protože zemře buď skupina lidí nebo vaše dítě. Rozhodnutí je nesmírně těžké a je na každém, co zvolí. Je morální nechat zemřít vlastní ditě s vědomím, že jsem tím ušetřil řadu životů a tedy i jejich rodiny a blízké v zármutku, nebo nechám přežít svého potomka s vědomím té příšerné ceny?

Vím, že podobných situací v životě není mnoho a že podobné kritické stavy nemusíme – naštěstí – řešit. Přesto je to výborný model, v němž si jako výsledek uvědomujeme, že mohou nastat situace, kdy žádné z řešení nebude dobré.

Jan Andrle ve svém blogu zmiňuje děti v pásmu Gaza. I když jsou namístě pochybnosti o počtu mrtvých a raněných (na tvrzení Hamásu se prostě nelze spoléhat po mnoha zkušenostech s „jejich pravdou“), je jisté, že řada arabských dětí zahynula zcela při ofenzivě IDF. V diskusi pod článkem je názor, že tyto děti jsou indokrinovány fanatickou nenávistí vůči Židům. Což je sice pravda, nicméně to jistě není důvod k jejich nebytí.

Je třeba jednoznačně uvést, že děti v pásmu nejsou cílovou skupinou útoku. (Tady se nabízí srovnání s nedávnou likvidací dětské nemocnice v Kyjevě ruskou raketou, kde tomu tak bylo). Oběti jdou na vrub šílencům, kteří ve svém hyperegu považují smrt Žida za mnohem větší hodnotu, než život dítěte vlastního kmene. Z tohoto pohledu můžeme konstatovat, že vůdci Hamásu nemají absolutně žádné byť i elementární pochybnosti ve výše uvedeném testu z úvodu článku. Při vědomí, že IDF má morální zábrany zabíjet děti, se jiimi obklopí, ukryjí se v nemocnicích, ve školách a doufají, že nebudou cílem odplaty za to, co prováděli v říjnu v jižní části státu Israel.

My, co zatím spokojeně žijeme ve středu Evropy, můžeme ( a často tak i děláme ) diskutovat o morálních aspektech israelské ofenzívy. K tomu si v klubovce uvaříme kávu a zapálíme doutník a budeme probírat jednotlivé kroky, které Israel provádí a budeme je podrobovat strhující kritice. Je však třeba se vcítit do těch, kterých byly děti upáleny před jejich očima, kterým byly znásilněny a zabity dcery a manželky, tedy těch, kteří zažili cosi, co si my – v těch klubovkách a cigáru – neumíme vůbec představit.

Možná bychom mohli výše uvedenou modelovou situaci pro lepší představivost přenést do našich podmínek. Váš soused Vám zabil dítě. Víte, že není soudce ani instituce, která by jej popohnala před soud a trest. A ten dotyčný se obklopí svými vlastními dětmi a pomalu se k Vám blíží, aby pokračoval ve svém zločinném chování. Vy máte v ruce zbraň. Budete střílet nebo ne?

Nechť si každý upřímně odpoví sám pro sebe.

 

 

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

10 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Alejandro Azamedo
2 měsíců před

V úvodu článku jste mi připomněl jedno video „Morální stránka vraždy“ viz. https://videacesky.cz/video/moralni-stranka-vrazdy . Jinak opět moc hezký článek. Když vidím Gretu Thunberg a další pomatence co by nejraději Hamásu vlezli do zadku a dělají z nich oběti, zatímco jimi rozpotuaný jatka a to, že Izrael desetiletí odstřelují raketama apod. to je nezajímá. Samozřejmě do kůže židů se vžát nedokážou naopak na kůže palestinců a jejich divadla na mučedníky ano – nenaúpadá mě jiný oslovení než, že jsou to prostě omezení dementi. Jinak v první případě bych zachránil svý dítě i kdyby byla cenou polovina kontinentu (rozhodnutí asi za vteřinu)… Číst vice »

Last edited 2 měsíců před by Alejandro Azamedo
Viktor Šedivý
Viktor Šedivý
2 měsíců před

Ve volbě správného algoritmu opravdu nevidím žádný významný problém. Chráním svoji rodinu, příslušníky svého „kmene“.

Jan andrle
2 měsíců před

diky, Tomasi, zes mne uvedl jako inspiratora 🙂 a k tvemu clanku nic nedodam, plny souhlas a sdilim….

Jan andrle
2 měsíců před

rad bych si o tom jeste popovidal jinak, muzu poprosit o telefonat na 723872793? dik, nechci tady postvavat blbu vic nez je treba….

Jan andrle
2 měsíců před
Reply to  Jan andrle

Tomasi, kazdy mame o dovolenych svoje plany , jen mi prosim napis na to cislo sms, kdy by to bylo mozne a ja se ozvu, nemyslel jsemvolat hned , samozrejme, muzeme i u piva, kdyz by se dalo….

Martin Plischke
Martin Plischke
3 měsíců před

Ta rozhodnutí, která jste popsal, jsou velmi těžká a jsem rád že je nemusím dělat. Nezávidím těm, kteří je dělat musí a přeji si aby těchto rozhodnutí bylo na světě co nejméně. Bohužel lidská hloupost je neomezená a ega příliš velká, takže se stále bude tato otázka vynořovat.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial