Babi, nechceš tu polévku přisolit?

Máte rádi polévky? A jak jste na tom se solením. Patříte k těm, kteří ani nepotřebují ochutnat, a už automaticky sahají po solničce, aby si polévku dochutili?
Ne, nebojte, nebudu vás poučovat o tom, že přemíra soli škodí vašim ledvinám a má negativní vliv na váš tlak. To už dnes každý ví a rozhodnutí o tom, co uděláme pro zdraví je jen na nás.

Chci se s vámi podělit o další příhodu s Ovenkou, naší babičkou, která s námi sdílí společnou domácnost. Sama už toho ve čtyřiadevadesáti letech moc nezvládá a tak je i v jídle odkázaná na nás. V poledne je zvyklá na teplou polévku a pak si ráda dává na ochlazení jogurt z ledničky. Nejlépe smetanový Florian s příchutí vaječného likéru.
Teď, v těch letních horkých dnech, by polévku vlastně ani nepotřebovala. Stačil by jí prý jen ten jogurt. Jenže, jak nám v dětství pravily naše mámy a babičky, „polévka je grunt a kdo ji nejí, ten je špunt“, takže přes polední polévku nejede vlak a Ovenka ji musí sníst.

Tak a to už se konečně dostávám k té soli. Většinu polévek u nás vařím já. Solím je raději méně, protože je lepší polévku nedosolit než přesolit.
Jakmile Ovenka dostane na svůj „mobilní stůl“ polévku, automaticky se natahuje po solničce a když jí nemá v dosahu, tak slyším: „Vlastíčku, podej mi, prosím, ještě solničku.“

Minulý týden jsem si vzpomněl na to, jak měli naši kluci v dětství v horkých letních dnech rádi „melounovou polévku“. Byl jsem zrovna v Tescu. Melouny měli v akci, tak jsem jeden koupil.
Doma jsem ho rozkrojil a nakrájel na malé kostečky, které jsem ještě vypeckoval. „Ovenko“, ptal jsem se pak babičky, „dáš si raději teplou polévku nebo studenou melounovou polévku?“ Celá se rozzářila: „Jo, dám si tu melounovou!“

Donesl jsem jí její porci: „Tak tady máš melounovou polévku!“ Pak jsem vzal solničku: „A ještě solničku. Určitě je zase málo slaná a budeš si ji chtít dosolit!“ Ovence začaly cukat koutky, ale s vážnou tváří mi odvětila: „Synku, melounová polévka se přece nesolí.“
A já si říkal: „Tak se mi konečně podařilo uvařit polévku, která byla slaná tak akorát!“

Dnes to vypadá na další horký den. Tak si můžete dát melounovou polévku. A nezapomeňte, jak říká Ovenka, že tahle polévka se nesolí. Vaše ledviny vám poděkují.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
1 měsíc před

Asi máš doma dost veselo, Vlastimile….

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial