V tuto chvíli to skutečně vypadá, že se daří Írán🇮🇷 od přímého úderu na Izrael 🇮🇱odradit.

V Teheránu dál přetrvává dilema, jakým způsobem na poslední izraelské kroky zareagovat (projevilo se to i v rozporu mezi prezidentem a ajatolláhem). Ale nejen to.

U Íránských revolučních gard údajně probíhá zatýkání v řadách čelních představitelů (o rozporech v souvislosti s nejasnostmi kolem útoku na Haníju jsem psal zde :https://x.com/martinsvarovsky/status/1819670184346755241 )
👉 Dá se tak očekávat, že nějaký úder přijde na Izrael spíše od Hizballáhu. Jednak zaznamenal několik bolestných ztrát předních velitelů a koneckonců iránské🇮🇷 rakety to mají z Jižního Libanonu do Izraele podstatně blíže než se samotného Íránu.
👉Léta se mluvilo o tom, že Hizballáh je mnohem silnější a pro Izrael nebezpečnější než Hamás. Aktuálně má ovšem Izrael na severu oproti normálnímu stavu několik výhod:
1⃣. Israel Defense Forces jsou ve vysokém stupni připravenosti. Na střední velitelské úrovni byl již dokonce projednán a schválen plán pozemní invaze do jižního Libanonu. Izraelský protivzdušný systém (včetně všech možných radarů a dalších senzorů) je rovněž připraven. Hizballáh by tak neměl moment překvapení.
2⃣ . Sever Izraele je evakuován. V případném vojenském střetu by tak Hizballáh neohrožoval rozsáhlé, civilisty hustě osídlené, oblasti, což bylo vždy součástí jeho taktické kalkulace.
3⃣. Vysoká podpora obyvatel Izraele pro případný střet s Hizballáhem, a to dokonce i pro případnou invazi izraelské armády do jižního Libanonu. Stav, který by v přirozeně polarizované veřejnosti za normálních okolností těžko nastal.
👉Navíc má Teherán dilema i v tom, zda má tlačit Hizballáh ke vstupu do války. Hizballáh totiž nebyl založen jen kvůli tomu, aby jednou válčil s Izraelem, ale i kvůli zisku trvalého vlivu Íránu v Libanonu🇱🇧 To souvisí s dlouhodobým strategickým záměrem Íránu na budování vlivového koridoru z Íránu ke Středozemním moři. Tedy přes Irák, Sýrii a Libanon (právě proto jsou ve všech těchto zemích aktivní šíitské milice). Teď přijde Írán o Hamás, chtěl by riskovat, že přijde i o Hizballáh?
👉Válka nervů tak pokračuje. Šance na to, že nakonec jedinou válkou, kterou v tomto roce Izrael povede, bude válka s Hamásem, stále ještě existuje.

Moc bych mu to přál🤞 Bůh žehnej Izraeli 🇮🇱

(obrázek:www.usip.org)

 

 

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
2 měsíců před

B-h žehnej Israeli, Výborný rozbor. Doufejme, že Írán si to i pod hrozbou přítomných lodí a letadel US rozmyslí.
To, že se podařilo odpravit Haníju samotnými Íránci, je docela facka všem těm ajatoláhům a ostatním magorům

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial