Hypotéky s úrokem 19,5 % je činí pro Rusy nedostupnými

Nadáváme na to, že pro mladé lidi se úvěry na bydlení stávají nedosažitelné. Ano, získat je, není v Česku jednoduché. Hypoteční úvěr za necelých dvacet procent v Rusku vypadá jako z říše fantazie, jenomže je pravdou.

Půjčit si peníze na bydlení se v Rusku stalo pro většinu tamní populace nedostižitelným snem. Jak uvádí Dmitrij Prokofjev v komentáři na webu novayagazeta.ru, aby si Moskvan mohl vzít půjčku na standardní dvoupokojový byt s úrokovou sazbou 19,5 % ročně na dobu splácení 30 let, potřebuje plat 539 tisíc rublů (134 000 Kč) měsíčně, obyvatel Krasnojarsku pak plat 203 tisíc rublů (50 750 Kč) měsíčně. Jaká je však skutečnost? V Moskvě činí průměrný měsíční plat 125 640 rublů (31 410 Kč). Čili v ruském hlavním městě si drtivá většina lidí může o hypotéce nechat akorát tak zdát. Proti tomu jsou poměry v ČR skvělé.

V Rusku činí základní úroková sazba stanovena tamní národní bankou 18%. Pak se nelze divit tomu, že hypotéční úvěry v Rusku dosahují astronomické výše a dělají z ní pro většinu Rusů nedostupné zboží. Pro srovnání, podle statistiky České národní banky činí průměrná výše hypotéčního úvěru v České republice 4,92% s prognózou dalšího snižování, což v budoucnu zlevní i hypotéky.

V Rusku je situace nejistá, a hypoteční úvěr za téměř 20% je něco šíleného, co si v Česku neumíme představit ani ve nejhorších snech.

Kde hledat příčinu? Odpověď lze hledat ve vysvětlení ruské centrální banky. „Růst domácí poptávky nadále převyšuje kapacity pro rozšiřování nabídky zboží a služeb.“ V Nové Gazetě se také píše. „Ceny na trhu s bydlením se zvýšily dvakrát až dvaapůlkrát, objem dluhu se zvýšil zhruba dvakrát až třikrát, ale objem výstavby se zvýšil pouze o 15 %.“ V Sankt Petěrburgu se dokonce bytová výstavba snížila o 44%. Ruská ekonomika jede ve válečném režimu, prioritou je válka na Ukrajině a té je podřízeno vše a tohle jsou důsledky. Bytová výstavba stagnuje také proto, že většina Rusů si hypotéky a nové byty dovolit nemůže. I to je jeden z důsledků války na Ukrajině. Takže opět se ukazuje jako lživé tvrzení, že nevyprovokovaná agrese proti sousední zemi neovlivňuje život běžných Rusů.

Zdroje:

Pokud půjdete doprava, zchudnete, vlevo zemřete, ale neexistuje žádná přímá cesta. Hospodářské výsledky za první pololetí roku 2024: rozpočet, hypotéky, automobily, spotřebitelský trh — Novaja Gazeta (novayagazeta.ru)

Platy v Moskvě, průměrné mzdy v roce 2024 | BDEX

https://www.cnb.cz/cs/statistika/menova_bankovni_stat/harm_stat_data/komentar-k-urokovym-sazbam-menovych-financnich-instituci/index.html

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-ruska-centralni-banka-zvysila-zakladni-urok-o-dva-procentni-body-na-18-procent-40481882

Aktuální prognóza ČNB – Česká národní banka (cnb.cz)

Podmínky pro získání hypotéky 2024 | Banky.cz

RUB, ruský rubl – převod měn na CZK, českou korunu | Kurzy.cz

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
1 měsíc před

Kdyby peníze, vydané na drony a rakety za celou válku za poslední dva roky nastrkali do infrastruktury, žilo by se Rusům lépe. Ale potřeba nepřítele a permanentního boje je prostě silnější.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial