Už je to tu zase – politika všech azimutů

Pamatujete na našeho moudrého prezidenta Miloše Zemana? Razil heslo, že je potřeba dělat politiku všech azimutů.

A co to znamenalo? Do Číny se jezdil učit jak stabilizovat společnost, a s tamním vůdcem byl jedna ruka. Že si s ním čínský vůdce obrazně vytírá pozadí a používá ho jako trojského koně pro vstup do EU mu nedošlo asi do dnes. Číňané naslibovali stamiliardové investice, takové mazání medu kolem huby a nic.

Vzpomeňme si, jak za tichého jásotu Moskvy do světa vytruboval, že se u nás vyrábí Novičok a tudíž za otravou agenta v Británii vlastně nemusí být Moskva, ale třeba i my. BIS, která varovala před ruskými agenty u nás, označoval za čučkaře, až to vyústilo výbuchem ve Vrběticích. Obhajoval, že Rusko se na Krymu neangažovalo, protože to přeci řekl ruský ministr zahraničí Lavrov. A důsledky vidíme dnes. Kolik mrtvých má tak na svých rukou i náš bývalý prezident Miloš Zeman?

Teatrálně po ruské invazi na Ukrajinu otočil a Rusy odsoudil. Vnitřně jsem ale přesvědčen o tom, že mu ani tak nešlo o to, že Rusové někam vtrhli, ale že jeho přítel Putin ho dopředu neinformoval, nebo to s ním dokonce nekonzultoval. Ješitnost Miloše Zemana tak byla uražena a to on neodpouští.

A teď vydal slovenský triumvirát – prezident Pellegrini, premiér Fico a faktický předseda parlamentu Žiga – prohlášení, že „zahraničněpolitická orientace Slovenska je otevřená na všechny čtyři světové strany“.  Při čtení jsem se málem poprskal smíchy kafem, které jsem držel v ruce.

Schválně, jak dlouho to bude trvat Slovákům, než otočí jako náš bývalý prezident? Jenom ale doufejme, že skutečně otočí. Nemohu si pomoci, ale stále ukazují, že jsou jen našimi mladšími bratry. My už s takovouto politikou své zkušenosti máme, oni se musí popálit sami.

 

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
11 dní před

Na zhodnocení pontifikátu opilce Zemana bude třeba jen několik málo vět. Tento jedinec otevřel stavidla hnusu. Vulgární útoky na všechny, co s ním nesouhlasili. EGO vysoké jako Everest. Pocit beztrestnosti za vše, co dělá. Opovržení lidmi, kteří jej adorovali. Atd.
To, že se Slovensko otáčí na Rusko, je fakt. Doufám, že to nenastane u nás za rok a cosi. Už toho bylo dost.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial