Nejsem příznivcem pana Pavla, ale…

Mám výhrady vůči panu (číst už ne generálu) Pavlovi, ale stále větší neschopnost lidí zamyslet se nad tím, proč tento humus kolem jeho osoby vzniká, je neuvěřitelná.Mám mj. vystudované soudobé dějiny na FSV UK. Obor, kde hojně přednášeli lidé z Ústavu pro studium totalitních režimů. Poznal jsem jich docela dost a byl mnohokrát přímo v sídle organizace. Většina byla v pohodě, ale také bylo dost těch, kteří se odmítali v rámci výuky povznést a celou řadu tezí, které byly odzdrojované, bytostně a tvrdě odmítali. Psal jsem řadu komparací. V jedné z nich jsem porovnával Churchilla, Roosevelta a Stalina, jejich činnost za druhé světové války. Zamítnuto jen proto, že jsem zdrojoval nevhodné autory hovořící o vraždě Sikorského ze strany západních Spojenců. Obecně radikální antikomunisté odmítali přijmout jakýkoli revizionusmus k příčinám vzniku studené války. Včetně dnes již zcela uzávaných informací o tom, že již na počátku roku 1945 měl Stalin v rukách plány měst, které chtěl Washington v SSSR bombardovat jadernými zbraněmi v případě konfliktu. Co to mohlo dělat s paranoidním Stalinem asi není třeba rozvádět.

Nemám díky tomu iluze o celé řadě českých historiků zabývajícíh se touto problematikou, ať jsou renomovaní či ne. Pana Blažka neznám, stejně tak jako může být celý text tendenční, zároveň působí velmi věrohodně. Mě osobně konvenuje s tím, co si o panu Pavlovi myslím. Určitě ne nějaký zarytý komunista, ale dravý kariérista s málo skrupulemi a ne úplně pevným charakterem. K tomuto názoru jsem ovšem dospěl při sledování jeho kampaně, kterou považuji za naprosto infantilní. Celý ten macho styl, orientovaný opět především na ty slaboduché, a který nemá nic originálního. On totiž jen dělá přesný opak toho co Zeman. Působení na podvědomí lidí je až příliš zjevné. Já budu opakem Zemana. To, co píši ovšem neznamená, že bych mu ve druhém kole nedal hlas proti neuvěřitelně nepřijatelnému Středulovi nebo třeba oprotunistickému Fischerovi. Osobně mám jasno, Danuše Nerudová.

V této zemi nikdy neproběhlo vyrovnání se s komunistickou minulostí. Nikdo třeba doopravdy! neví, proč byl Zeman vyhozen ze strany. Dnes se u spousty lidí nedopátráme, zda spolupracovali s STB nebo třeba vojenskou kontrarozvědkou. Mimochodem právě Zeman byl, dle svých slov, vyhozen ze strany až v roce 1970, nějaké dva roky po zveřejnění svého „hrdinského“ článku. Pokud by se obecně a rovným metrem mělo řešit působení lidí s komunistickou minulostí v politice po roce 1989, možná bychom byli v ráji. Pochopitelně mi ona klíčová a vynášená činnost pana Pavla vadí, dělal to v 28 letech. Ale to je asi tak vše, co mu lze vytknout. Klaus, když nastupoval do funkce, byl již tak zprofanovaný korupcí, že to snad má mnohem větší váhu, protože Pavel se nikdy ke své činnosti nedostal. A to nebudu hovořit o tom, co ten Narcis předvádí dnes. Jsem přesvědčený, že to by se panu Pavlovi nikdy nestalo.

Kampaň, vedená proti panu Pavlovi, je doslova šílená. Otázka zní, kdo na ní má zájem. V každém případě se zatím nepochybně daří. Evidentně si tu spousta lidí neuvědomuje, že tohle eskalování nenávisti ve společnosti se může stát časem extrémně nebezpečné. Stačí si vzpomenout na nedávné události v Capitolu. Nikdo se moc nezabývá tím, že pan historik s tím vylezl zrovna teď. Ano, je nepochybně velmi uvědomělý a nechce, aby na Hradě seděl aktivní komunista, ale to, že je zde KSČM nadále legální a její předsedkyně dostává v médiích stále nechutný prostor, to nevadí. A věrchuška stále jede a vydává další hesla, delegimitizující i Pavlovo působení v NATO. A ovečky se hrozně rády chytají, mají tak dobrý pocit, že mnoho ví.

Stačí se podívat na dnešní články pana Kvapila a Bartoně na blogu idnes. Bartoň je už tak daleko, že je schopen napsat, že je pro něj přijatelnější Miloš Zeman než Petr Pavel. A pod sebou kupu adorantů. Pan Kvapil napsal velmi rozumný text, který pana Pavla nijak zvlášť nehájí. Ovšem to určitou část diskutujících vůbec nezajímá. Osobně už mám stále více sílící pocit, že spousta voličů ANO či SPD a jiných stran jsou jen převlečení komunisté, kteří budou za každou cenu pokrytecky křičet. A to pod vedením ekonomek, které to tak dobře umí. Jednou vystřelit na Babiše a pětkrát na Fialu, inteligentně a především tendenčně. Nebo třeba pod vedením zcela hysterických a naprosto nedozrálých učitelek, které patří všude jinam než do školství. Anebo učitelů, kteří mají neuvěřitelné nadání nikdy neodpovědět na přímou oztázku a dokonale fabulovat. A oveček je mnoho, tak rády to vše slyší. Tak rády se nechají vést.

Jak jsem výš napsal, moc pana Pavla nemusím, ale tenhle sliz, který se stále více valí celou společností už se začíná vymykat kontrole. Jen si tak vybavuji první slib Miloše Zemana o tom, že bude prezidentem všech a bude se snažit společnost spojovat. Už to zní jako parodie. Desetkrát raději Pavel než Babiš nebo Středula. Ale jak se ten sliz vyžene, když už si tu tak hezky lebedí, to opravdu nevím.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
1 rok před

Také mě zajímala paní Nerudová. Podle mne ideální kandidát, ovšem do mírových časů. A trochu si neumím představit, jak by dokázala vzdorovat jisté partičce politiků i jiných „aktivních“ občanů, např. s trojicí známých fúrií na iDNES. Pan gen. Pavel si s takovým spolkem jistě poradí lépe a vyklidit Hrad od prázdného skla snad zvládne. A nejspíše zjistí, že někde v zákopech to bylo bezpečnější. Problém je, že o některých věcech nesmí mluvit (zatím), a to dává prostor odpůrcům. Že odpůrci pořádají hon, se dalo čekat. Musejí mít z něho strach, protože jistě má přístup k zajímavým dokumentů. Ale jak říkával… Číst vice »

Michaela Klímová
1 rok před

Předsudky pana Stejskala vůči menšině jsou tvrdší než Radčin článek. Já na to nemám odvahu/žaludek a hlavně nevěřím, že to má smysl. Ale jsem vděčná, že Radka ten seriál „Jak se nemýlím a jak se mýlí ostatní“ pojmenovala.
Nepatříte k těm, pro které slušnost znamená nepoužívat neslušná slova, že?

Jara Rankova
Jara Rankova
1 rok před

100% SOUHLAS!!

Tomáš Flaška
1 rok před

Pěkně napsáno. Já mám sice jiného prezidentského kandidátan ež Vy, ale o tom to není, abychom se vzájemně přesvědčovali. Jenom doufejme, že své hlasy nerozdělíme tak, že se v druhém kole setká třeba Skála s tím exotem z SPD (myslím že se jmenuje Blaško). Spíše mě zaujala jiná Vaše věta: Osobně už mám stále více sílící pocit, že spousta voličů ANO či SPD a jiných stran jsou jen převlečení komunisté. To je přesně můj názor. ČSSD ani KSČ(M) už nejsou v parlamentu. A jejich voliči se přesunuli k ANO a SPD. Procentuálně to tak nějak odpovídá, jako dříve ČSSD+KSČ(M). A… Číst vice »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial