Ekologie na talíři
Možná se vám při čtení nadpisu vybavila luxusní restaurace, ve které za hříšné peníze podávají i prodávají tak drahá BIO jídla, že by většině z nás při pohledu na cenu přešla chuť k jídlu. Tak o tom to dnes nebude.
Přírodu mám rád a proto se jí snažím neškodit. Ne, nepatřím k těm bláznům, kteří se demonstrativně přilepí na vozovku, a když je pak konečně odlepí, tak se ještě nechají odnést na policejní služebnu k výslechu, aby pak po propuštění místo k soudu odjeli na letiště a odletěli na dovolenou na Bali. Zda za vlastní, nebo jim ji zaplatil objednavatel jejich „ekologického“ či „klimatického protestu“, to ví nejlépe oni.
Pro mne je ekologie o drobnostech. Třeba o tom, že místo autem jezdím po Brně raději šalinou a ještě raději chodím pěšky. Oblečení mohu mít i ze „sekáče“. Odpad, ten už třídíme léta a máme tak přehled o tom, jaká kvanta plastů naše čtyřčlenná rodina spotřebuje. Naši dovolenou nemusíme trávit u moře, ale od té doby, co se otužujeme, nám celý rok stačí plavání ve Svratce nebo na přehradě…
Důležitou součástí naší lásky k přírodě je i vztah k tomu, co se vypěstuje, ale neprodá a skončilo by to někde na skládce. Kousek od našeho domu je obchod, kde se dají koupit mléčné výrobky za zlomek původní ceny, protože právě „procházejí“. Spousta lidí má zato, že v okamžiku, kdy projde „minimální doba trvanlivosti“, se obsah zkazí nebo ztratí svou hodnotu, což je omyl.
Už nějakou dobu u nás v Lidlu kupuji „bedýnky“ za 25 Kč. Do nich personál naskládá třeba brambory z balení, ve kterém je jedna špatná, nebo také různé balené saláty, kterým končí ona zmiňovaná „minimální doba trvanlivosti“.
Dnes se u nás v Lidlu místo „bedýnek“ objevily papírové tašky. Dvě jsem koupil a doma z nich pak vyndal 1,5 kg banánů, 1 kg jablek, 1 kg pomerančů, půl kila mandarinek, dvě hrušky, dva citrony, jeden svazek mrkve s natí, dva svazečky ředkviček, svazek jarní cibulky a malé čínské zelí. Šest kilo vitamínů, které by skončili někde na skládce a nejen elektrické energie, která byla potřeba k jejich pěstování, ale i lidská námaha, by přišly vniveč.
Vedle radosti, že jsem udělal něco málo pro stav přírody, mne hřeje i to, že je to nejen ekologické, ale i ekonomické. Máme doma dvě babičky a tak už se chystám, že si na svačinu dáme jeden velký bílý jogurt s trochou medu a do něj nastrouhám jablka a nakrájím banány, přidám nějaká semínka a ořechy…
A až přijde manželka z práce, tak si dáme dušenou zeleninu (cibule, pórek, růžičková kapusta, ředkvičky) s vajíčky a brambory a k tomu salátek. Už teď na to mám chuť.
Ekologie a zdravé jídlo vůbec nemusí být drahé. Stačí jen chtít a něco pro to udělat. Každý podle svých možností. V tom fandím mladé generaci, které jde o budoucnost naší planetě. Jen doufám, že si nebudou brát příklad z Grety a podobných „ekologických teroristů“, kteří ani tak nehájí klima, jako spíše zájmy těch, kteří jim za to platí.
Pokud máte v sobě kousek ekologa a není vám jedno, co bude z naší planetou za pár let, věřím, že si také najdete ten svůj malý díleček, kterým přispějete ke zlepšení.
Z Brna vám k tomu přeji i dobrou chuť a posílám dvě dnešní, téměř už jarní fotky. Věřím, že vás pohled na pilné včelky i ta krásná žlutá potěší.
Díky pane Fürste za inspiraci. 🙂
Dobrý den přeji. Bohužel jsem se dostali do situace, kdy už to asi skutečně bude chtít víc…. Pokud se někdo přilepí na silnici, nebo zničí Slunečnice…. je to extrém. Každý extrémismus je špatný. Pamatuji sám, kdy jsme v rámci akce Brontosaurus tuším (už je to dávno) vyběhli uklidit kolem řeky a pak z čistého břehu pozorovali chemickou žlutou pěnu jak nonstop plave po hladině. To je takový pěkný příklad sice z minulosti, ale když nahradíme kulisy stále platný. Budoucnost ukáže, zda jsme jako lidstvo schopni nějakého koncensu. Pokud v Evropě půjdeme ( ruku v ruce s rozumem) příkladem nebránil bych… Číst vice »