Fučík, padouch nebo hrdina? Spíš to první

Komunistickými ideology dlouhodobě budovaný vymyšlený obraz se zhroutil jak domeček z karet. Julius Fučík, který se narodil 23. února 1903 před 120 lety, byl podle všeho vědomým spolupracovníkem gestapa a nikoliv hrdinou protinacistického odboje.

Průměrný novinář, lhář, rudý ideolog, sukničkář, rádoby odbojář a nakonec zbabělec a zrádce, to vše sedí na Julia Fučíka. Existuje několik na sobě nezávislých výpovědí, která uvádějí, že Fučík po zatčení udal německé tajné policii – gestapu spolupracovníky z odboje a mluvil víc, než bylo únosné. Jeho odbojová činnost byla poměrně krátká. Začala až v červenci 1941 a skončila v dubnu příštího roku. Po dobu trvání paktu Molotov – Ribbentrop se Fučík akorát tak bavil se svými milenkami v pražských barech a kavárnách, okupantů si nevšímal, zatímco jiní jako Ferdinand Peroutka už byli vězněni nacisty.

Fučík napsal zprávu pro Gestapo

Klíčové svědectví poskytuje kniha Ve znamení Temna s podtitulkem Sovětská špionážní a podvratná činnost proti Československu v letech 1918 – 1969. Tu napsal spisovatel Jan Beneš s Františkem Augustem, důstojníkem státní bezpečnosti, který po srpnu 1968 defektoval (přeběhl) s mnohými cennými informacemi na Západ. Přiznám se, že o Františku Augustovi jsem toho moc nezjistil, ale chápu, že takový člověk neměl zájem na sebe upozorňovat a spisovatel Jan Beneš je zárukou, že se nejedná o vymyšlenou záležitost. Fučík zde dostává pořádné kapky. Na straně 109 se píše. „V dubnu 1942 byl zatčen komunistický novinář Julius Fučík, který se ve 2. ilegálním ÚV staral o vydávání stranického tisku. Krátce po svém zatčení sepsal Fučík pro Gestapo šedesátistránkovou zprávu, ve které popsal systém podzemní organizace KSČ s uvedením mnoha jmen. Potom Fučík pomáhal členu protikomunistického oddělení pražského gestapa Böhmovi odhalovat další členy komunistického podzemí. Když byla jeho použitelnost v této službě vyčerpána, Gestapo ho nechalo popravit.“ Kvůli Fučíkově upovídanosti byla zatčena třeba vdova po jeho spolustraníkovi Kurtu Konradovi.

Spolupráci Julia Fučíka s gestapem potvrdili nezávisle na sobě při výsleších u čs. policejních vyšetřovatelů dva agenti Gestapa Johan Siebert a Rudolf Nachtmann. „Spolupracoval s komisařem Gestapa Josefem Böhmem a zrazoval své přátele z komunistického odboje a intelektuálních kruhů,“ potvrdil Siebert. Jistý doktor Johanis, který za okupace varoval své přátele před Fučíkem a informoval je o jeho spolupráci s Gestapem, údajně spáchal po válce sebevraždu.

Dcera spisovatele Vladislava Vančury chtěla v roce 1968 poslat svědectví redakci Listů o tom, že za smrt jejího otce může Julius Fučík. Než to stihla, údajně zemřela na infarkt a rukopis se záhadně ztratil.

Komisař Gestapa Josef Böhm byl po válce zatčen Američany v jejich německé okupační zóně, předán čs. úřadům a hned v Plzni jej vyslechl tamní policejní ředitel JUDr. Josef Meiner. Gestapák již tehdy vypovídal o Juliu Fučíkovi. Jakmile se však ministerstvo vnitra vedené komunistou Václavem Noskem dozvědělo o Böhmově přítomnosti v Československu, poslalo pro něj vyšetřovatele státní bezpečnosti majora Bedřicha Pokorného, který dotyčného převezl do Prahy a rovněž zabavil výslechové dokumenty. Ty se také nějak záhadně ztratily a Böhm byl na jaře roku 1947 popraven.

Fanatický komunista, který kryl Stalinovy zločiny

Bigotní soudruh Fučík sprostě lhal ve svých pracích o Sovětském svazu dvacátých a třicátých let minulého století, když nehorázně zamlčoval hrůzy stalinismu včetně Stalinem uměle vyvolaného hladomoru, při kterém zemřely miliony lidí. Za to si to s ním právem vyřídily dvě prvorepublikové literární hvězdy – Ferdinand Peroutka o něm napsal, že je příkladná nula a Karel Čapek ho v Přítomnosti nazval drzým lhářem. Fučík oběma zmíněným pánům nesahal ani po kotníky.

Ve výborné publikaci Ferdinand Peroutka pozdější život (1939 – 1978) autor Pavel Kosatík přibližuje pozdější vystoupení novinářské osobnosti v rádiu Svobodná Evropa. Ta upozornila na fakt, že Fučíkovu legendu bourá nejvíc to, že vězňové na Pankráci v roce 1943 vyklepávali na zeď morseovkou varování „pozor na Fučíka.“ Znamenalo to jediné, bacha na něj, donáší náckům. Mnohým lidem, kteří na vlastní kůži zažili nacistické věznice a koncentráky, bylo divné, že se Fučík mohl volně pohybovat po pankrácké věznici a s komisařem Böhmem opakovaně vyjížděl za zábavou do pražských restaurací.

Rovněž manželka jedné z legend Pražského jara v osmašedesátém Františka Kriegela Riva Kriegelová, která byla zatčena gestapem spolu s Fučíkem, v dokumentu České televize natočeném režisérkou Helenou Třeštíkovou uvedla. že Fučík mluvil, tedy správněji udával. A také mu vytkla zbabělost při zatýkání. Pravdou totiž je, že Fučík v situaci, kdy byl přistižen gestapem v bytě manželů Jelínkových na Pankráci 24. dubna 1942, se vzdal nacistům bez boje, přestože u sebe měl dvě pistole. Přitom nepsaný zákon odbojářům nařizoval bojovat do poslední chvíle, jak jen to bude možné. On však obě pistole schoval do postele a dokonce je odmítl vydat Mirkovi Klecanovi, který se bránit chtěl. Ano, to byl ten Mirek Klecan, o kterém Fučík ve své Reportáži psané na oprátce píše, že zradil a na gestapu vypovídal.

Na gestapo Fučík nakonec nevyzrál

To však na základě této události zpochybňuje profesor Václav Černý v II. díle své stěžejní knihy Paměti 1938 – 1945 s podtitulem Křik koruny české. Podle něj mluvil Fučík a nikoliv Klecan. V následujícím III. díle Pamětí obsahující roky 1945 – 1972 pak o Fučíkovi napsal.

A závěrem dnes jen ještě tuto poznámku analytika, tentokrát psychologického, jenž se truchlivým případem J. F. ve svých úvahách dlouze a dlouho zabýval a sklíčeně váhal: to se přece samo sebou rozumí, že Julius Fučík k vítězství nacismu dopomáhat nechtěl! Ale byl odchován stalinismem, ve své poloze a rozměrech jeden z nejdokonalejších odlukových plodů ducha stalinismu. Stalin roku 1939 uzavřel s Hitlerem smlouvu o přátelství, aby získal odklad a s tajným úmyslem pohltit ho nakonec po dobrém nebo po zlém, vydal mu nakonec i německé soudruhy, uprchlé do SSSR. Fučík se v nouzi a aby získal odklad, cítil oprávněn a dost obratný k tomu, aby ho napodobil. Byl to, morálně vzato, stalinský postup. Uzavřel se svými vězniteli dohodu stalinskou. Jenomže také dohody uzavírané nacisty byly zásadně dohodami stalinskými. Julius Fučík byl svým způsobem tragickou obětí svého Vzoru.“

Čili podle výkladu profesora Černého Fučík udával Gestapu pro to, aby přežil, a tomu přizpůsobil vše. Nezastavil se ani před zradou svých kamarádů. Já v tuto verzi to věřím. On to byl docela obyčejný floutek užívající si života a žádný hrdina. Zkoušel hrát s nacisty vabank a ten mu nevyšel. Nemyslím si, jak se v devadesátých letech objevilo na veřejnosti, že se Fučíkova poprava ve skutečnosti nekonala, a on po válce žil někde v jižní Americe, kam jej za zásluhy poslali nacisté. To ne, oni ho skutečně nechali popravit, protože jim řekl vše, co chtěli slyšet, a k ničemu jim pak už nebyl.

Jako vzor hrdinství určitě neobstál. Těžko říci, proč byl po válce postaven na onen komunistický piedestal předního hrdiny protinacistického odboje? Prý na něm měl původně stanout nacisty též popravený Vladislav Vančura. Jenomže on byl plešatý a žádný krasavec. A tak toto místo zaujal fešák Julek.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

17 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Dvořák
1 rok před

K porovnání, jaký byl kdo hrdina a kdo by si zasloužil, aby se o něm mluvilo, doporučuji knihu
Antonín Tichý: Nás živé nedostanou
Uvádí fakta kolem atentátu na Heydricha a uvádí všechny, kteří v tom byli zapojeni. Kniha už asi není na trhu, vyšla v r. 1969. Je to o všech, kdo odolal, kdo podlehl i kdo zradil.
O členech výsadku bylo něco uvedeno, ale na naše občany, bez kterých by se asi akce nepovedla, se zapomnělo.

Milan Bílek
Milan Bílek
1 rok před
Reply to  Pavel Dvořák

Dobrý den, máte samozřejmě pravdu, je spousta těch, kteří šli do odboje bez podmínek a chovali se statečněji. Na druhou stranu Fučík nebyl s největší pravděpodobností ani zrádce a udavač. První tři dny po zatčení zřejmě vydržel neprozradit důležité údaje, pak rozehrál s nacisty hru, kdy „mluvil“ a snažil se stavět do role toho, kdo může rozkrýt celou síť pod vedením Švermy atd. Tuto hru ale sám přiznal – a není jeho vinou, že ji komunisté posléze z Reportáže vyškrtli (její celé znění bylo vydáno už v 90. letech).

Jan Šik
1 rok před

Pro mě spousta nových informací, které si musím zpracovat v hlavě a něco si přečíst. V jednom pořadu Werich o Fučíkovi říkal, že ho u sebe nechával několikrát přespávat. O tom, jak měl Fučík rád ženy, tak mluvil taky. Vzhledem k tomu, že byl popraven bych k němu nebyl tak přísný. Já si totiž myslím, že ani špatný člověk si tohle nezaslouží. Ale pravdu bychom o něm vědět měli. Hezký den

Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před

Pane autore nejste tak trochu neférový? Co byste dělal Vy, mít dvě pistole a na dveře buší gestapo?    Julius Fučík byl prvorepublikový komunista a nadšený obdivovatel poměrů v Sovětském Svazu. S tím nebyl sám, v tu dobu obdivovala SSSR řada intelektuálů a významných spisovatelů – Pro své komunistické názory byl koncem 20tých let několikrát zatčen a vězněn československou policií. Od roku 19š6 se podílel na odboji proti Henleinově SdP   Fučík se zajímal o osudy menšin v Československu a také o nich psal. Jedna z nejznámějších je o křižovatce v Dolní Lipové, na které se v listopadu 1931 setkali demonstrující zoufalí dělníci z několika obcí na… Číst vice »

Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před
Reply to  Hana Rybnická

A především si pane autore zodpovězte otázku, jak byste se pod nátlakem gestapa zachoval sám. Upřímně. Jen pro sebe.

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před
Reply to  Hana Rybnická

Julius Fučík byl po dlouhou dobu za vlády KSČ presentován jako jediný odbojář, statečný a nebojácný. O Třech králích (Balabán, Morávek, Mašín), se nemluvilo.
A řada „bezejmenných“ ustála nacistické týrání a neřekla nic.
Takže je třeba na vše nahlížet pod prismatem skutečnosti. A jestli opravdu Fučík chodil s Boehmem ven, tak to nebylo kůůli jeho hezkým reportážím….

Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před

Na dobu povinné školní četby si moc dobře vzpomínám (REportáž..). Ovšem mám dojem, že podklady nejsou tak stabilní, aby vznikl doložitelný a jistý úsudek. In dubio pro reo.

Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před

Jak byl Fučík fo válce prezentován mu nemůže být žádným způsobem nějak předhazováno.

Pokud někdo něco „ustál“ je samozřejmě hrdinou,

Ovšem nevím, jestli není bohorovné odsuzování občanů kteří se v dané situaci (nátlak a jakékoli vydírání typu „pokud uděláš to či ono, propustíme tě z vazby, pokud neuděláš to či ono zemře tvoje matka, dítě,manželka,…) rozhodnou jinak, pouhé moralizování.těch, kteří, jak řekl kancléř Kohl užívají „milosti pozdějšího narození“.

Ostaatně „hezká“ ta reportáž opravdu není.

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před
Reply to  Hana Rybnická

Milá paní Rybnická, Julius Fučík nám byl v mém dětství předkládán jako etalon toho nejstatečnějšího, co se kdy objevilo. Nevím, jak moc škodil nacistům, ono tisknout Rudé právo a roznášet jej je sice hezké, ale celkem na prd. Daleko více si cením třeba rodiny Moravcových, kteří se starali o parašutisty a doplatili na to. Stejně jako již mnou zmínění Tři králové. O těchto lidech jsme se neučili a teprve po změně režimu bylo věci učiněno zadost. Fučík byl především komunista, nijak zásadně osobně statečný, myslím, že byl zabit právě jen proto, že jej náckové už nepotřebovali, byl dostatečně vytěžen. Byli… Číst vice »

Pavel Dvořák
1 rok před

Ferdinand Peroutka byl dle M.Z. fascinován fašismem, což se jaksi nepodařilo nikde najít. Julius Fučík byl zase fascinován komunismem, což snad netřeba dokazovat.
Vzpomněl jsem si ještě na člověka, který by Juldu strčil do kapsy: Otakar Batlička. Viz.: https://cs.wikipedia.org/wiki/Otakar_Batli%C4%8Dka

Lumír Hrabovský
Lumír Hrabovský
1 rok před
Reply to  Hana Rybnická

Mít dvě pistole a za dveřmi gestapo nebo v padesátých letech SNB, je mi jasné, že to neukecám.
O stávce na Jesenicku mám jiné informace, ale nebyl jsem tam. Tak jako Vy.

Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před

I v roce 1931 narození by byli dnes 90letí. Ovšem Fučík sepsal výpovědi tehdejších svědků.

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

Díky za osvětu. Připojím jedno anekdotu.
Dotaz: „Který z upírů je nejskromnější?
Odpověď: „Gusta Fučíková. Z jedné mrtvoly žije 40 let.“

Pavel Dvořák
1 rok před

Jak si Gusta Fučíková žila, mi vyprávěla známá, která bydlela poblíž. Zastavilo auto a z něho začali vynášet různé balíčky a krabice. Gusta vyšla ven s pláčem: „Ach můj Julek!“
Před časem jsem dával na iDNES odkaz na seznam radioamatérů, kteří byli za okupace zatčeni, mnoho z nich to nepřežilo. Předávali zprávy spojencům a pomáhali se spojením výsadkům. Náš soused B. Finke se staral o vysílačku skupiny Antimony:
https://liberec.rozhlas.cz/zemreli-aby-rovensko-prezilo-mesto-v-ceskem-raji-si-pripomnelo-hrdiny-z-druhe-8910342
Obávám se, že Fučík nesahal ani jednomu z nich ani po kotníky.

Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před
Reply to  Pavel Dvořák

a) Pokud jse tomu rozuměla, jednalo se o výsadkáře, tedy o příslušníky exilových vojenských sborů. Fučík byl civilista. b) Není fair jemu přičítat poválečnou glorifikaci jeho osobnosti komunisty za to opravdu nemůže..

Pavel Dvořák
1 rok před
Reply to  Hana Rybnická

Píšu tam o NAŠICH radioamatérech, kteří se sami zapojili do odboje nebo odbojářům pomáhali. Mnoho z nich za to zaplatilo životem. A skoro všichni, co přežili, za to byli komunistickým režimem odměněni, že jim zrušili vysílací licence. Podobně dopadli naši letci v RAF, za to, že nasazovali život, byli zavíráni, vyhazování z práce a pod. A dokonce někteří i popraveni.
Koukám, že Vy dokážete číst je to, co se Vám hodí.

Pavel Dvořák
1 rok před
Reply to  Pavel Dvořák

O osudu čs. radioamatérů za války si můžete přečíst zde:
http://www.crk.cz/CZ/EBOOKSC
OK1AD: Radioamatéři ve druhém. odboji.
a OK1AD: Radioamatéři – oběti okupace v letech 1939 – 1945

A můžete to porovnat s Fučíkem.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial