Chaty a chalupy

Fenomén českého národa už od dob socialismu. Chvilku upadá, chvilku vzkvétá. V Evropě se asi těžko najde národ, kde je tento druh trávení volného času tak oblíbený. Legrace nastane, když se do toho namontují politici.

Za socíku to byl ale spíše fenomén v tom, že lidé prostě utíkali ze svého pracovního okolí do okolí soukromého. Vymanili se ze šedi socialistického života a víkend si zařídili po svém. A ten fenomén přetrval, dědí se z generací, i když dnes jsou ty pohnutky jiné.

Chaty a chalupy jsou na různých místech, různě velké, různě staré, různě provedené a tudíž různě drahé. Někdo už na údržbu nemá, někdo je zvelebuje až do podoby malých paláců. Ale jedno mají společné: musíte se k nim dopravit. A pak hraje roli vzdálenost a druh dopravy.

Chatu můžete mít pár desítek kilometrů od domova, přímo u trati. A jako důchodce tam můžete jezdit za hubičku. Ale taky ji můžete mít od domova dvěstě a více kilometrů, potřebu jezdit tam autem a máte víkendový výlet za tisíc korun jen na benzínu. A na to už mají opravdu jen ti bohatší.

A tak mě zaujal poslanec za ANO Ondřej Prokop, který měl velkou starost o to, jak je u nás dráže, než ve Španělsku. Sice byl načapán na švestkách, že lže, ale to podstatné a veselé uniklo. Napsal totiž doslova: „Po 4 letech,prvně od covid,jsem vzal děti na chatu do Španělska a …“. Nechal jsem i pravopisné chyby.

Pořídit si chatu nebo chalupu v zahraničí, může vyjít levněji než u nás, jak tvrdí skoro všichni majitelé takových nemovitostí. Ale upřímně řečeno troufnout si na smlouvy s tamními úřady, dodavateli energií, odvozci odpadků, berňákem na daň z nemovitosti, to už chce znalosti. To uznávám. To není pro každého. Nebo na to mít drahou firmu.

Ale to společné – doprava. Co asi může 4členou rodinu stát doprava na víkend do Španělska a zpět? Budiž to panu poslanci přáno, ale pokud se nám snaží předhazovat (neúspěšně), že ve Španělsku je levněji než u nás, neměl se by se raději v zájmu své strany vyjadřovat opatrněji? Mohl vzít třeba děti na výlet a nemusel hned nic vytrubovat o chatě. To podřeknutí se je prostě kouzelné.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

viz mail Tomáš

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Taky sem. Loučím se, než se změní či nezmění atmosféra. Těžké pro vás, to chápu. Ale pro nás zvenčí, co jsme byli nechtěně „vtaženi“ do nějakých cizích sporů tohle prostě nemá smysl. Ať se daří vám i Blogosféře. JK

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial