Předpověď počasí, proč to vůbec vysílají?

Ne, nebudu tady f’ňukat, jak to nevychází a že je to nespolehlivé. Naopak.

Díky počítačovým modelům a satelitní technologii se předpověď velmi zlepšila. A troufám si říci, že na den dopředu se na ní dá skoro i spoléhat. Ty výjimky jsou např. při tvorbě bouřek z vedra, kdy lokalitu nemůže nikdo tušit, ale jinak to jde.

Nicméně dnes jsem zíral, když jsem poslouchal jednu celostátní rozhlasovou stanici. Představte si meteorologickou situaci. Ale opravdu si to v duchu představte, nepřeskakujte tento odstavec. Přes Čechy postupuje fronta s oblačností od západu k východu. Z té oblačnosti prší. Před ní i za ní je však jasno a sluníčko. Fronta se kolem 9. hodiny ranní již nachází nad západními Čechami. Při pohledu na meteoradar (ten dnes můžeme naštěstí mít nejen v počítači, ale i v mobilu) vidíte přesně, která bije. Fronta je široká asi 100 kilometrů a sune se na západ. A snadno odhadnete kdy asi bude pršet ve vaší lokalitě.

A ráno při zprávách předpověď počasí (nejedná se o doslovný citát): „Dnes bude zpočátku jasno. Odpoledne přibývání oblačnosti s deštěm.“

Jasně. Platí ale pro východní část republiky.

A hodinu později, tatáž stanice, stejné zprávy: „Dnes bude zpočátku zataženo s deštěm. Odpoledne ubývání oblačnosti a vyjasňování.“

Taky správně. Ale pro západní část republiky. Jenže to v těch zprávách nezaznělo. A kdo nemá digitální techniku a plánuje výlet a poslouchá tento rozhlas, co si má vybrat? Nevím kdo je kouzelnější, zda meterologové, nebo zpravodajci onoho rozhlasu.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Plischke
Martin Plischke
2 měsíců před

Je to jednoduché, říct v rádiu „Nebude-li pršet nezmokneme“ nelze ani v celostátním ani regionálním. Vůbec jim to nezávidím, protože mají málo času na podrobnou předpověď. Takže se této informaci zasměju a podívám se na aplikaci ČHMÚ a mám přesnější představu.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial