Omicronový deník – pátá část –  Jak to bylo dál a taky „Nad dopisy diváků“ :-)

Lež má dlouhý nohy a velký pevný kozy – to je text nějaké písně, který si vypůjčím, abych popsala ranní radost, že Djokovicovi jeho tancování ve lžích o celiakii a nákaze covidem, když se nechal fotit na různých akcích ve dnech, kdy měl být pozitivní, neprošlo. Tak hurá domu, Novaku. V Austrálii jsi nepochodil. Naštěstí někde je svět ještě v pořádku.

Přemýšlím, který je tak asi den. Trochu se mi to slévá dohromady.  Aha, je pátek. Takže už je to týden, co se Emma vrátila z povedeného lyžařského výcviku (rozuměj Superspreading event – s pěknou zkratkou SSEV) a co jsme se uvrhli do dobrovolné nepovinné karantény a dobře jsme udělali.

Skóre nakažených versus přeživších zatím bez nákazy zůstává stále 2:2.  Jen druhé starší dítě včera potvrzeno logicky i na PCR, což nás až tak úplně nepřekvapilo, přiznám se :-). My po třech dávkách tedy i po sedmi dnech zatím bez nákazy. Emma padla 3. den po návratu. Anička 5. den od návratu mladší sestry.

Stav pacientů dnes velmi dobrý. Mladší (11 let) po 7 dnech už jenom mírná únava, kašel nemá, rýmu nemá, dutiny čisté a bez teploty. Budeme doufat, že je to všechno. Pokud 2 dny vysokých teplot, chvíli rýma, kašel a ucpané dutiny budou celý průběh nákazy po očkování, tak by to docela šlo. Nevím, zda nejvíc pomohly inhalace, sinupret a samozřejmě očkování, ale zdá se mi to dobré.

U starší to vypadá, že to bude ještě rychlejší, jedno odpoledne měla 38, teplota se po sražení ibuprofenem už nevrátila, má střední rýmu, ale jinak se cítí úplně dobře. Věřím, že kombinace očkování – sinupret – inhalace beroduralu  – mořská voda jsou správná cesta.

Děkuji velmi opět za četné milé reakce na tento seriál z našeho domácího prostředí zamořeného covidem. Potěšilo mě to. Jedna paní mi dokonce napsala, že píšu tak hezky, že bych možná v budoucnu mohla vydat knihu a že by si jí koupila! To je docela bezva, děkuju za kompliment.  Můžu paní dokonce potěšit už dnes, protože jsem v minulosti napsala knihy tři a koupit si je může klidně hned. 🙂

https://www.knihydobrovsky.cz/autori/tereza-boehmova-160661

Dvoudávkouni tedy neustáli. Trojdávkouni i nadále negativní bez příznaků. Poté, co se Anny test PCR vrátil zpátky včera večer s pozitivním výsledkem, očekávám další rozhovor s hygienou. Dotazník samotrasování vyplněn již podruhé, už mi to jde jako po másle :), za chvíli budu profesionálka. Ale stačilo.

Včera překvapivě po 6 dnech konečně vytrasovala pražská hygiena i pozitivní Emmu a zavolala nám, že je pozitivní. To nás po pravdě tedy tak úplně nezaskočilo :-). Nám ostatním už volali z hygieny během úterka a středy, ale ten první pozitivní je zajímal až dnes.  Dozvěděli jsme se tedy, že Emma má covid (to víme), že sekvenovat se dále už nebude, protože všechno už je omicron a ministr to už většině laborek zakázal, protože je to drahé.

Emma nemá nikam chodit (to víme) a pak proběhla spousta dotazů, na které jsem už předtím vyplnila odpovědi v dotazníku samotrasování. Vím, že tohle je strašlivá mravenčí otravná práce s lidmi a všem těm trasovačům z hygieny jsem vděčná a jsem na ně záměrně milá. Protože bych tuhle děsnou práci dělat sama nechtěla.

Izolujete se doma nějak?

Ptali jste se mě nejvíc, jestli jsme se od pátku – (kdy se dcera vrátila z výcviku a dostali jsme informaci, že na lyžáku jsou 2 zachycené pozitivní děti, z čehož jedno jelo cestou zpátky s celou třídou 3 hodiny autobusem) – nějak navzájem izolovali a jestli jsme nosili nějaké ochranné prostředky. Vzhledem k tomu, že dítě přijelo po týdnu a dost se mu stýskalo, tak první 2 dny o izolaci nemohla být ani řeč. Naopak, byla na mě nalepená neustále.  Jediná opatrná byla starší dcera (ano, ta, co je nyní pozitivní), izolovala se v pokoji. Používala druhou toaletu, měla vždy vzorně respirátor. A fakt se snažila to nechytit, protože taneční… neasi.

My ostatní jsme nosili doma respirátor, když jsme šli do společných prostor a Emma – když jí začlo být blbě, se uchýlila k sobě do pokoje a tam jsem se o ní starala já – v respirátoru. Je tedy dost zajímavý, že to jako první z nás tří ostatních chytla Anička. A ne já, která dostávám největší dávky viru. Určitě jsou tedy ty 3 vakcíny lepší ochrana. Uvidíme, jak moc dobrá… Každopádně virák je tu ve vzduchu a je pěkně agresivní asi – i když máme čističku vzduchu zapnutou a desinfikuju koupelnu a společné dotykové plochy.

Čili jestli má smysl nějaká zvýšená ochrana, když je nákaza už doma? Těžko říct. Mám tu k využití štíty, atombordelový obleky, brejle… ale nějak mi to prostě přišlo fakt divný, nosit to do dětskýho pokoje, zejména poté, co jsem milovanou dcerušku týden neviděla a chtěla se s ní pomazlit, takže jsem to riskla jenom v respirátoru, no. Zkrátka izolovat se od dětí dost dobře nejde. Ale aspoň si vzít na chvíli respirátor, když jdu k ní, mít zapnutou čističku vzduchu s UV, když už si dýcháme z oka do oka :-), skoro nic nestojí. Respirátor určitě snižuje virovou nálož. Možná i proto byl průběh Aničky rychlejší a slabší než Emmy, která spala více dní s nakaženými dětmi na lyžáku v pokoji jen tak.

Co je inhalátor a k čemu je to dobré?

Hodně jste se ptali na inhalátor. Starší dcera se jako malá léčila s astmatem (naštěstí dost úspěšně), už je sledovaná spíš pro jistotu, ale z těch dob nám doma zbyl inhalátor, který tehdy jako dar k léčbě věnovala naše pojišťovna zdarma. Je to fakt dobrá věc, dá se používat při všech respiračních onemocněních, můžete inhalovat například běžně dostupnou vincentku – což uvolňuje dýchací cesty a nebo si nechat od lékaře napsat přímo medikamenty na léčbu. Nám skvěle funguje berodural na recept a už jsem jím (v dobách před covidem) rozehnala nejednu nehezkou potvoru, co se pokoušela o průdušky nebo plíce celé rodiny.

Pokud nemáte diagnozu a nárok na inhalátor zdarma –  dá se samozřejmě koupit i běžně na webu – je na výběr spousta možností, dokonce i ve tvaru zvířátek, aby se dětem ta nádoba líbila. Je to v podstatě takový plastový hrnec do zásuvky s trubkou ven a na konci je maska různých velikostí. Většinou potřebujete destilovanou vodu, aby přístroj fungoval. A pak nějaký ten roztok k inhalaci, který se rozmíchá ve vodě obyčejné.  Dětem samozřejmě maska jako malým vadila, ale zjistila jsem, že to velmi dobře účinkuje i jen když masku sundám z trubky a jen jim trubku, ze která vychází „studený léčivý kouř“, strčím pod nos, když se dívají na pohádku nebo film a po 15 minutách je hotovo. Příjemně to chladí v dýchacích cestách, takže to mají celkem oblíbené. A úleva je okamžitá.

Žádný konkrétní model doporučit z vlastní zkušenosti nemůžu, ten náš je 7 let starý veterán a už se ani nevyrábí. Ale fakt myslím, že je to jedno – dejte do googlu dětský inhalátor s maskou a vyjede vám vše potřebné, včetně článků, jak vybrat ten jevhodnější pro vás.

Jaké měly děti první příznaky?

Četla jsem už před nástupem omicronu, že jeho prvním znakem je chrapot. A musím potvrdit, že obě děti před nástupem horečky ochraptěly. Ale chrapot často měli lidé i u delty a obecně lidi chraptí neustále a nic z toho není, takže těžko hodnotit. U nás to ale bylo tedy postupně u obou – chrapot, nástup teploty, pak se spustí rýma, ucpe dutiny a začně stékat dolů a dráždit ke kašli. To je celkem průběh všech viróz u dětí. Zřejmě díky očkování a léčbě to fakt vzalo rychlý konec. Musím omicron zatím pochválit.

Co řekla pediatrička?

No, měli jsme starší paní doktorku mnoho let, ta šla bohužel do důchodu a teď máme novou, sympatickou mladou paní doktorku, kterou jsme viděli zatím 2x při prevenci, protože (klepu) holky byly posledních pár let až neuvěřitelně zdravé a maximálně si lámaly prsty na rukou. Čili jsem s ní telefonovala a zjistila jsem, že si z covidu opravdu těžkou hlavu nedělá a je asi spíš unavená z neustále volajících rodičů. Takže nám řekla, že prostě 5 dní izolace a pak může Emma klidně bez testu do školy (to by bylo včera a to fakt ještě na školu nebylo). Výstupní test se prý dělat nemusí a děti to nemají rády, takže by je netrápila. Uááááááááááááááááááááááááááá… No, my na test půjdeme, protože chceme vědět, že je už negativní a hlavně by nám ji poslali domů při prvním antigenním testování… že? No, takže asi tak. Tohle si budeme také řídit my po svém. Za 5 dní jsme z izolace, ale do školy půjdou holky, až budou zdravé, bez příznaků a pokud možno negativní. Chápu, že někdy se zachytí zbytkový vir delší dobu.. uvidíme.  Čili lékařka milá, ale moc vážně covid nebere.

Jinak mám radost, že jsme to snad takto rychle zvládli. Holky budou mít 2x očkování a omicron za sebou a do další mutace (třeba nebude, kéž by), budou ve škole a na všech lyžácích vysmáté, doufám. Samozřejmě… pokud se něco ještě neobjeví.

Nejsympatičtější člen domácnosti je pro mě aktuálně samostatně pracující robotický vysavač s přezdívkou Řehoř Samsa (intelektuálové vědí), který po mně nic nepožaduje, trpělivě pracuje a nekecá.

Díky, že na nás myslíte, zatím naštěstí všechno proběhlo (až na 2 dny nepříjemně vysoké teploty), celkem přijatelně. Uvidíme dál.

Všechny díly zde: https://www.blogosfera.cz/author/terezaboehm/

 

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial